Bor, biohazard, otrov, Ziđin
Foto: Shutterstock/Mirko Kuzmanovic

U Boru je došlo do ekološkog akcidenta ogromnih razmera, tako barem tvrdi Savez 90/Zeleni Srbije.

Do havarijskog zagađenja došlo je u ponedeljak, 23. avgusta, tvrdi ova politička organizacija, navodeći da je do tog incidenta došlo po puštanju u pogon remontovane topionice i fabrike sumporne kiseline.

„Bor je ponovo bio obojen crnom bojom na svim onlajn kartama u svetu koje mere zagađenje. Dakle, u ponedeljak su građanke i građani Bora, po ko zna koji put, disali sa pola daha i u svojim ustima i plućima osetili miris i ukus sumpora, kašljali i sklanjali se sa otvorenog prostora, razmišljajući pre svega o životima i zdravlju svoje dece. Naime, razlog novom zagađenju leži u činjenici da su kapaciteti postrojenja za prečišćavanje emisija u vazduh sumpor dioksida iz topionice neadekvatni za pun kapacitet prerade koncetrata rude koju Ziđin želi da prerađuje“, naglašavaju iz Gradskog odbora Saveza 90/ Zelenih Srbije iz Bora.

Savez 90/Zeleni Srbije apelovali su na državu, kompaniju Ziđin, nadležna ministarstva i gradonačelnika da omoguće poštovanje Ustava Srbije i obezbede stanovnicima Bora život u nezagađenoj životnoj sredini.

„Što hitnije moraju da se pronađu modaliteti rešavanja problema sa topionicom i fabrikom sumporne kiseline u skladu sa novim tehnologijama uz poštovanje BAT i BREF standarda i procedura koji su sastavni deo svih evropskih zakonodavstava“, navodi se u saopštenju.

Savez 90/Zeleni Srbije se pita da li Ziđin ima ozbiljne poslovne namere da u narednih godinu dana unese i ugradi novu tehnologiju koja će emisije smanjiti na propisane i zakonom dozvoljene.

„Takođe, pitamo se da li država Srbija ima ozbiljnu nameru da poštuje svoje zakone i ne dozvoli ovakvu ekološku katastrofu u Boru? Zar nisu nova topionica i fabrika sumporne kiseline pre manje od sedam godina puštene u rad? Zar nije sve to koštalo 250 miliona evra? Ko je onda kriv? Ima li krivice u državi Srbiji koja je prodala RTB Bor nedovoljno transparentno ili u Kinezima koju su ga kupili i možda nedovoljno investirali? Možda je krivac i čuveni ‘golgeter iz Bora’, penzioner od 2000. koji je promenio više stranačkih dresova nego RTB Bor vlasnika u svojoj viševekovnoj istoriji? Gde je i šta radi čovek koji je Bor i okolinu zavio u crno? I ne samo figurativno u crno, nego u crni dim sumpor dioksida, arsena, kadmijuma, žive, nikla i olova“, navodi se u saopštenju ove političke organizacije.

Savez 90/Zeleni Srbije veruje da Bor i okolina imaju budućnost samo ako RTB Bor radi, i ako ne zagađuje okolinu, dodajući da jedno bez drugog ne ide.

Foto:N1

„Ovo je 21. vek, vek zelenih tehnologija i visokih standarda zaštite životne sredine. Neophodna je briga, briga države za svog građanina, koji ima Ustavom garantovano pravo na život u zdravoj životnoj sredini. A, životna sredina u Boru je sve, sve osim zdrave. Smemo li da dozvolimo da građanke i građani Bora i Borskog okruga budu zatočenici prividnog napretka i tehnološkog razvoja koji odnosi njihove živote. Životi Borana se gase polako, tako što se mnogo češće razboljevaju od hroničnih bolesti, bolesti pluća i tako što im je skraćen životni vek“, ističe se u saopštenju i dodaje:

„Savez 90/Zeleni Srbije kao jedino moguće rešenje u novoj (staroj) situaciji enormnog zagađenja Bora vidi u pronalaženju načina da se emisije zagađujućih materija u vazduhu drže u propisanim graničnim vrednostima emisije. Ukoliko to nije moguće postićiredovnim proizvodnim procesom, zahtevamo u ime građana Srbije sa zabrinutošću za zdravlje stanovnika Bora da se od sutra smanji proizvodnja u topionici na količine koje ne ugrožavaju zdravlje i živote građana i građanki, sve do izgradnje sistema za prečišćavanje koji garantuju da neće biti zagađenja. Samo na taj način možemo i moramo izaći iz višedecenijske krize, jer u suprotnom nezadovoljstvo i briga građana za svoje zdravlje i zdravlje svoje dece lako može da se radikalizuje i prelije na ulicu.“

Ova politička organizacija je navela da je u Boru drastično povećan broj obolelih od rinitisa, bronhitisa, laringitisa, hipertenzije, aritmije i malignih bolesti.

Bonus video – Mihajlović: Preselićemo čitavo selo zbog rudnika

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar