Zgrada Vlade i pivo kombo
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, Shutterstock

Vladina Uprava za zajedničke poslove raspisala je tender za nabavku piva, za šta će iz državne kase biti izdvojeno oko 2,2 miliona dinara. U pozivu se ne navodi koja količina se nabavlja niti su navedene neke konkretne specifikacije i zahtevi.

Uprava za zajedničke poslove republičkih organa uskoro će krenuti u nabavku mesa, mlečnih proizvoda, ali i alkoholnih pića. Tako je bar predviđeno planom nabavki za 2021. Tender za nabavku piva već je raspisan, ali u njemu nije precizirana ni vrsta piva, proizvođač, količina, niti kome je konkretno ono namenjeno, budući da Uprava pokriva sve republičke organe.

Sudeći po podacima koji su dostupni na Portalu javnih nabavki, poznata je jedino procenjena vrednost. Kako se navodi, za nabavku piva zaposlenima u državnim institucijama iz kase građana Srbije biće izdvojeno 2,2 miliona dinara.

S obzirom na to da se cena tog alkoholnog napitka obično kreće od 50 dinara pa naviše, te da je reč o nabavci na veliko, Uprava za zajedničke poslove trebalo bi da dobije i povoljniju cenu.

Ako računamo najnižu cenu, ne ulazeći u onu koja će biti postignuta na tenderu, za novac koji je predviđen u te svrhe moglo bi da se kupi 44.000 flaša piva.

Pivo nije jedino alkoholno piće koje se služi ili će se služiti u državnim organima. Predviđena je i nabavka vina, za koje će građani Srbije platiti 7,24 miliona dinara.

Takođe, na portalu javnih nabavki navodi se i da će biti raspisan tender i za nabavku drugih alkoholnih pića, ali ne piše ni kojih, ni kada će se to dogoditi. Jasno je samo da će za to biti plaćeno 5,5 miliona dinara.

Kome je svo to alkoholno piće namenjeno, nije poznato. Međutim, ova nabavka vina, piva i drugog alkohola mogla bi da bude problematična, ako se ima u vidu da je po Zakonu o radu konzumiranje alkohola na radnom mestu zabranjeno, te da bi zaposleni zbog toga mogao da dobije i otkaz.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare