Foto: N1, TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Godinama unazad Ministarstvo unutrašnjih poslova, na čijem čelu je bio Nebojša Stefanović, nabavljalo je vozila direktnom pogodbom i uz oznaku tajnosti. Sličnu praksu Stefanović je nastavio i u Ministarstvu odbrane, pa je posle nepuna dva meseca u tom resoru bez raspisivanja tendera kupio automobile čija je cena tajna. Posao je i ovog puta dobila firma “Auto Čačak”, čiji je vlasnik biznismen Milenko Kostić blizak Srpskoj naprednoj stranci.

Ministarstvo odbrane je krajem prošle godine pokrenulo pregovarački postupak sa objavljivanjem javnog poziva za nabavku dva automobila za vojnu policiju – jednog za „eskort, terenski luksuzni“, a drugi patrolni, za prevoženje lica.

U Izvodu iz odluke o dodeli ugovora, u koju je portal Nova.rs imao uvid, navodi se da je posao nabavke luksuznog vozila dodeljen firmi „Auto Čačak“, dok je kupovina patrolnog vozila poverena firmi „Nikomauto“ iz Kragujevca, koja je u vlasništvu Nikole Nikolića.

Ni u pomenutom dokumentu ni na sajtu portala javnih nabavki ne navodi se cena po kojoj su plaćeni ti automobili. Piše da je posao sklopljen na osnovu člana 4 Uredbe o javnim nabavkama u oblasti odbrane i bezbednosti, koji se inače odnosi na zaštitu tajnih podataka tokom javne nabavke.

Takođe, navedeno je i da su novčana sredstva za finansiranje nabavke planirana Rešenjem o finansiranju Ministarstva odbrane za 2020, a ta nabavka je, kako se dodaje, predviđena i Planom nabavki za oblasti odbrane i bezbednosti za prošlu godinu.

Foto: Printscreen

Kompanija „Auto Čačak“ dobro je poznata srpskoj javnosti. Reč je o firmi koja je i ranije nabavljala službena vozila za državne organe, a naročito kada je reč o Ministarstvu unutrašnjih poslova na čijem čelu je tada bio Nebojša Stefanović.

Firmi „Auto Čačak“ 8,1 milion evra

Kako je portal Nova.rs nedavno pisao, Ministarstvo unutrašnjih poslova u 2019. godini kupilo je automobile u vrednosti od čak 1,45 milijardi dinara ili oko 12,3 miliona evra.

U 2018. Stefanović uručio 300 vozila kriminalističkoj policiji

Inače, sredinom novembra 2018. tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović svečano je uručio oko 300 vozila različitih modela pripadnicima kriminalističke policije. Nije poznato pod kojim uslovima, od kojih firmi i po kojim cenama su ti automobili nabavljeni.

Nova vozila MUP je tada nabavio preko sedam dobavljača, a ubedljivo najviše novca, oko 8,1 miliona evra, od ovog posla dobio je upravo „Auto Čačak“.

Ta firma je inače u vlasništvu Milenka Kostića, biznismena bliskog naprednjacima. Kostić je inače bio šef Milunu Todoroviću, gradonačelniku Čačka iz redova SNS, koji je pre dolaska na tu funkciju bio direktor u njegovoj firmi.

Podsećamo, od „Auto Čačka“ je i u 2017. policija nabavila više od 700 vozila marke „škoda“ i taj posao je proglašen tajnom. Kako su mediji pisali, Vlada Srbije je prethodno donela Zaključak kojim je ta nabavka označena kao poverljiva, zbog čega su automobili umesto putem tendera, nabavljeni direktnom pogodbom.

Iznajmljivali vozila GSP

Firma „Auto Čačak“ bila je u fokusu javnosti i kada je Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd zaključilo tri ugovora vredna 46 miliona dinara o zakupu putničkih vozila. Kako je objavila „Nova ekonomija“ u junu 2019. godine, ugovor je sklopljen sa grupom kompanija u kojoj je nosilac posla bio upravo „Auto Čačak“.

U februaru prošle godine objavljeno je da je i Grad Beograd sklopio sporazum o iznajmljivanju vozila vredan 20,8 miliona dinara sa tri firme, a nosilac posla je opet bila kompanija iz Čačka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare