Aleksandar Vučić vitamini za penzionere, Ugovor o vitaminima
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav, jnportal.ujn.gov.rs

Uprkos činjenici da je Srbija, kao i ceo svet, suočena sa pandemijom koronavirusa već godinu dana, nabavka vitamina, koji će biti podeljeni penzionerima kao prevencija u brobi protiv ovog virusa, nije se našla u planu za 2021. godinu. Na spisak je ubačena neposredno pre objavljivanja odluke o nabavci vitamina, i to po hitnom postupku. Tako je država, odnosno Ministarstvo zdravlja, izabralo i sa kim će da pregovara i kome će da da posao vredan 9,4 miliona evra.

Osim jasne činjenice da je reč o još jednom propagandnom potezu vlasti i predsednika Aleksandra Vučića, ovakav način zaključivanja poslova, po hitnom postupku, po pravilu otvara sumnje u potencijalnu korupciju i nameštanja posla određenoj firmi.

A evo i zašto.

Ministarstvo zdravlja je, umesto da objavi javni poziv na koji bi mogli da se jave svi koji su zainteresovani, direktno pozvalo pet firmi da dostave svoje ponude za nabavku vitamina.  Pozvane firme bile su Max Medica, Ervamatin, Slaviamed, Proton System i Goodwill Pharma.

Kako je prenela Nova ekonomija, sve kompanije osim Max Medice su posao i dobile.

Ugovor o vitaminima
Ugovor o vitaminima Foto: jnportal.ujn.gov.rs

Ove firme nisu dale pojedinačne ponude kojima bi se konkurencijom došlo do najpovoljnije ponude. Umesto toga data je jedna zajednička ponuda, čiji je ovlašćeni ponuđač firma Goodwill Pharma iz Subotice.

Tako nije ispunjen jedan od osnovnih uslova predviđenih Zakonom o javnim nabavkama – obaveza naručioca da obezbedi konkurenciju. Taj uslov izbegnut je tako što su nabavku proglasili hitnom, a Komisija za javne nabavke je to odobrila.

Zašto je nabavka proglašena hitnom

Razlog zbog čega je nabavka bila sprovedena po pregovaračkom postupku je to što je ocenjena kao hitna. U obrazloženju dodele ugovora navodi se između oostalog:

“Imajući u vidu aktuelnu epidemilošku situaciju, po preporukama Kriznog štaba i drugih nadležnih institucija, potrebno je da se u najkraćem roku sprovede javna nabavka vitaminskih paketa, radi prevencije od zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2”.

U odluci se kao opravdanje za hitnost javne nabavke navodi član zakona koji se odnosi na situaciju kada je došlo do nekog događaja koji naručilac nije mogao da predvidi, pa je u tim slučajevima dozvoljeno da se ne sprovodi neki drugi, transparentniji vid nabavke.

Problem u ovom obrazloženju je taj što pandemija koronavirusa traje već godinu dana, što znači da ne može biti nepredviđena okolnost.

Ministarstvo zdravlja je poziv firmama uputilo 26. 02. 2021. a ugovor je dodeljen 13.marta 2021. Nabavka paketa vitamina c, cinka i vitamina D3, koštaće 9,4 miliona evra.

Predsednik se hvalio poklonom od vlasnika Goodwill Pharma

Slučajno ili ne, ovlašćeni ponuđač zajedničke ail i jedine ponude nekoliko kompanija, je farmaceutska kompanija Goodwill Pharma iz Subotice.

Reč je o istoj onoj firmi čijim se poklonom na Instagramu hvalio sam predsednik Aleksandar Vučić.

„Divan poklon od dobrog poznanika iz Subotice Zoltana Tamaša. Još samo da retro flašicu Coca Cole uspem da zamenim dobrom bocom vina i dobio sam najoriginalniji poklon za Novu godinu“, napisao je predesdnik Srbje 20. decembra 2020. godine.

Kako se može videti u Agenciji za privredne registre, upravo je direktor firme koja je dobila posao nabavke paketa vitamina, Zoltan Tomaš.

Podaci pokazuju, da je Zoltan Tomaš vlasnik oko 30 odsto udela u kompaniji Goodwill Pharma. Oko 50 odsto je u vlasništvu istoimene firme iz Mađarske, a 20 odsto pripada fizičkom licu takođe iz Mađarske.

Goodwill Pharma, Subotica, direktor Zoltan Tamaš
Foto: apr.gov.rs

Predsednik Srbije je novoizgrađenu fabriku ove farmaceutske kompanije u Srbiji posetio krajem 2019. godine.

U svemu ovome oko nabavke vitamina zaboravlja se još jedna važna činenica. Penzioneri ne dobijaju na poklon paket vitamina od predsednika države Aleksandra Vučića.  Reč je o suplementima koji će biti plaćeni iz republičkog budžeta, istog onog koji pune svi građani Srbije.

Dakle, penzioneri na poklon dobijaju vitamine od svojih sugrađana.

 

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare