Foto: Vesna Lalić

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac izašla je iz medijske, ali i službene ilegale, u kojoj je mesecima unazad, te je bilo praktično nemoguće dobiti njen odgovor u vezi čitavog niza slučajeva u kojima je prema mišljenju javnosti morala da reaguje. U intervjuu za Blic Dolovac kaže da ni za jedan od njih nije bila nadležna.

Mesecima unazad jedno od glavnih pitanja koje postavlja deo opozicije, ali i javnost u Srbiji, jeste gde je Zagorka Dolovac?

Ni malo čudno, jer su se u Srbiji jedan za drugim ređali događaji koji su vrlo potresali javnost i za koje bi bilo poželjno da se čuje makar mišljenje republičke javne tužiteljke. Ali, za njih smo bili uskraćeni, sve do sad…

Nije nadležna za Savamalu, Jovanjicu, Krušik, Doljevac…

Pre svega za slučaj rušenja u Savamali, za koje godinama ne znamo po čijom je nalogu izvršeno i da li se iza toga krije sadašnji ministar finansija, a bivši gradonačelnik Beograda Siniša Mali. Dolovac je ćutala i na smrt Stanike Gligorijević, koja je život izgubila na naplatnoj rampi u Doljevcu. Za njenu smrt se tereti vozač direktora Koridora Zorana Babića, a postojale su javno izražene sumnje advokata da je upravo ovaj visoki funkcioner SNS upravljao vozilom. Dolazimo i do slučaja Jovanjica, koji Dolovac takođe nije komentarisala, a reč je o imanju Predraga Koluvije na kojem je umesto organske hrane nađeno najveće uzgojište marihuane u Srbiji. U vezi sa ovim slučajem, spominjala se i umešanost zaposlenih u BIA i MUP, a opozicija je prateći ovaj slučaj iz dana u dan govorila da je Jovanjica zapravo državni projekat.

Za sve ove slučajeve, kao i za izgradnju na Pančićevom vrhu i aferu Krušik, u kojoj se spominjalo ime oca ministra policije Nebojše Stefanovića, Dolovac je rekla da, prosto, ona tu nije nadležna.

„Republičko javno tužilaštvo ne postupa u prvom stepenu, odnosno ne bavi se neposrednjm gonjenjem mogućih učinilaca, već to rade nadležna tužilaštva“, rekla je Dolovac u intervjuu za Blic.

Policija u demonstracijama reagovala po zakonu 

Ono što je javnost u Srbiji verovatno najviše potreslo u ovoj godini svakako bi bila preterana upotreba sile na demonstrante koji su protestovali protiv ponovnog uvođenja policijskog časa. Razbijene glave, policijsko udaranje pendrecima do besomučnosti, šutiranje onesvešćenih protestanata, tone suzavca sa isteklim rokom koje su na njih bačene, za Dolovac su u skladu sa zakonom?!

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Tada je deo demonstranata upotrebio silu protiv državnih institucija i policije. Policija je reagovala u skladu sa zakonom radi uspostavljanja javnog reda i mira. Da li je bilo prekoračenja upotrebe sile, a što bi predstavljalo krivično delo, to će biti utvrđeno kroz postupke koji se vode“, rekla je Dolovac.

Prebijanje u Novom Sadu kao negativna kampanja

Na novinarsko interesovanje o brutalnom nasilju u Novom Sadu i nesporazumima na realiciji MUP – Tužilaštvo, odnosno da li je trebalo da reaguje, republička javna tužiteljka kaže:

„To je još jedna od ciljanih neistina u negativnoj kampanji koja se vodi. S obzirom da se radi o predmetu iz nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, prva reakcija pripada njima, a zatim Apelacionom tužilaštvu u Novom Sadu“, rekla je Zagorka Dolovac.

Tepić pravi politički teatar 

Govoreći o prijavi Marinike Tepić za njen nestanak Interpolu, a zatim i toga što je snimala na ulici, kao dokaz „da postoji i da je u Srbiji“, Dolovac je rekla da je to politički teatar u cilju negativne kampanje.

„Imam utisak da se krivično-pravni sistem na takav način zloupotrebljava i da se time namerno potkopava temelj krivično zaštite svih nas“, rekla je Dolovac.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare