Foto: minrzs.gov.org.

Slučaj “Jovanjica” i hapšenje novih osoba osumnjičenih da su učestvovali u toj aferi, među kojima je i petoro pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Bezbednosno-informativne agencije (BIA), ponovo je u prvi plan stavilo problem koji godinama unazad potresa Srbiju - spregu kriminala i policije.

Hapšenje Predraga Koluvije, vlasnika poljoprivrednog gazdinstva „Jovanjica“ na kome je krajem prošle godine pronađeno gotovo četiri tone marihuane, u javnosti je osvanulo dve nedelje nakon njegovog privođenja, kada je na ovu aferu ukazao narodni poslanik Miroslav Aleksić.

Aleksić je tada ukazao na misteriozno neoglašavanje MUP povodom ovog slučaja, iako se radi o rekordnoj zapleni marihuane, zatim na navodne veze predsednika države Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja sa vlasnikom “Jovanjice”, ali i upitao da li je tačno da su naoružani policajci u civilu obezbeđivali pomenuto imanje.

Nove sumnje da su i visoki funkcioneri policije umešani u ovaj slučaj, a i činjenice da je Koluvija u trenutku privođenja posedovao falsifikovane policijske isprave, bacilo je hapšenje petorice pripadnica BIA i MUP, A. T, B. R, R. B, M. K. i Z. B. Ipak, može se reći da su one potvrđene nakon što je ustanovljeno da je u nastavku istrage „Jovanjica“ uhapšen i bivši šef obezbeđenja nekadašnjeg direktora policije Milorada Veljovića, čime se samo stiče utisak da veze između policajaca i krimalaca sa godinama postaju samo čršće.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kriminolog Dobrivoje Radovanović u razgovoru za portal Nova.rs ističe da je organizovani kriminal gotovo uvek povezan sa državom, odnosno njenim institucijama, a upravo slučaj „Jovanjica“ je školski primer toga.

„U svim oblicima organizovanog kriminala, pa tako i u narko, kakav je slučaj „Jovanjica“, klasika je da se on infiltrira ili spaja sa državom. Samo je pitanje do koje mere će uspeti u tome. U dobro organizovanim državama on se spaja sa pojedincima u strukturama sudstva, policije, tužilaštva i sa političarima. U loše organizovanim, u koje spada naša zemlja, i u kojima ne postoji nezavisnost sudstva, policije i tužilaštva, organizovani kriminal spaja se sa čitavim institucijama, ne samo pojedincima“, kaže kriminolog.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović Foto:Medija centar Beograd

Radovanović za naš portal ističe da organizovani kriminal prvo prodire u politiku, a potom preko nje kontroliše državne institucije.

„Tako se dobija saradnja organizovanog kriminala i države, odnosno njenih institucija. Kada je reč o narko-kriminalu, tada je reč o saradnji na kvadrat. Narko-kriminal ima najviše sredstava i snage, u vidu novca, pomoću kojih može da kontroliše ljude, insitucije. Upravo slučaj „Jovanjica“ je klasičan primer toga, odnosno kako ta saradnja funkcioniše“, navodi Radovanović i dodaje:

„Taj posao nije mogao bez saradnje policije, bila ona u obliku klasične ili tajne. A, takođe, to nikako nije moglo ni bez saradnje političara, samo što su oni kod nas poprilično zaštićeni jer nemamo nezavisno sudstvo, pa u njihovim slučajevima gotovo uvek izastanu hapšenja“, dodaje on.

Podsetimo, Predrag Koluvija, većinski vlasnik firme “Jovanjica” uhapšen je novembra prošle godine sa falsifikovanom službenom policijskom ispravom. Tada je otkriveno da se u plastenicima na ovom imanju nalazi oko 649,4 kilograma osušene marihuane, ali i plantaža od 65.581 stabljika kanabisa. Tužilaštvo za organizovani kriminal nedavno je podiglo optužnicu protiv Koluvije, ali i još devet osoba zaposlenih na ovom imanju.

Sem slučaja „Jovanjice“ hapšenja policaja u Srbiji zbog raznih krivičnih dela nisu nikakva retkost, bar tako dosadašnja praksa pokazuje. Neretko je reč o dilovanju droge.

Tako smo krajem prošle godine imali slučaj hapšenja bivšeg načelnika PU Majdanpek A. Đ. i njegovog sina M. Đ., takođe policajca, zbog sumnje da su dilovali drogu. Kod njih je tada zaplenjana vaga za precizno merenje, kao i novac za koji se sumnja da je stečen od prodaje narkotika. Oni su se sumnjičili da su u prethodnom periodu na području Majdanpeka prodavali drogu. Samo nekoliko meseci ranije, uhapšen je pripadnik saobraćajne policije Dejan L. (38) zbog sumnje da se bavio preprodajom kokaina, kao i da je više puta zloupotrebio službeni položaj tako što je od vozača koje je hvatao u prekršajima uzimao novac kako im ne bi pisao kazne.

I sredinom marta ove godine pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala zaplenili su u Beogradu 112 kilograma marihuane i uhapsili tri osobe zbog sumnje da su počinile krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Uhapšeni su P. M. (49) iz Beograda, Đ.D. (48) iz Užica i policijski službenik A. V. (39), zaposlen u užičkoj policiji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare