Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Pokret Dosta je bilo (DJB) najavio je danas da će predsedniku Skupštine Ivici Dačiću uputiti dopis sa svojim predlozima kako doći do poštenih izbornih uslova i sa porukom da u najavljenom međustranačkom dijalogu "stranci nisu potrebni", jer je tako nešto za žaljenje za suverenu zemlju.

„Nadamo se da će vlast odustati od namere da evroparlamentarci u tome učestvuju. Neshvatljivo je da nije moguć razgovor između odraslih ljudi, predstavnika relevantnih stranaka, unutar Srbije“, poručio je predsednik DJB Saša Radulović na konferenciji za novinare u Beogradu, na kojoj je predstavio plan u tri koraka za postizanje uslova za fer izbore.

Na pitanje kako će DJB postupiti, ukoliko vlast ne prihvati takav predlog, Radulović je rekao da će se o tome ova ogranizacija izjasniti kada se to bude desilo.

„Ne želimo unapred da govorimo u vezi toga. Cilj nam je da imamo dobre razgovore i da unapredimo izborne uslove“, rekao je Radulović, navodeći da bi to značilo i manje apstinenata jer bi se građanima vratilo poverenje u demokratiju.

On je naglasio da je suština da se dođe do takvih uslova da se otkloni svaka sumnja kod građana da li su bili pošteni, što znači da se onemogući krađa glasova, srede birački spiskovi i pruži fer mogućnost da učesnici predstave svoje programe u medijima.

„To je interesu svih građana i mehanizmi koje mi predviđamo znači će da nikom neće pasti na pamet da krade na izborima“, naglasio je Radulović.

Navodeći neke od detalja, on je rekao da bi trebalo formirati međustranačku komisiju čiji bi svaki član imao pravo nadzora nad biračkim spiskom i nadzor svake pojedinačne promene biračkog spiska.

Svaki član komisije bi imao neograničen pristup biračkom spisku, bez prava slikanja i kopiranja informacija, obavezu zaštite tajnosti podataka i pravo da od službenika nadležnog Ministarstva zahteva sve provere sadržaja biračkog spiska.

Da bi se sprečila izborna krađa, predviđeno je, između ostalog, video i audio snimanje: otvaranja biračkih mesta, brojanja zaduženih glasačkih listića i inicijalnog popunjavanja zapisnika, izbornih kutija, izbornih knjiga i brojanja glasova i popunjavanja zapisnika bez snimanja birača.

Policija bi bila  ispred svakog biračkog mesta i momentalno reagovala na svaku nepravilnost i prisustvo i zadržavanje neovlašćenih lica unutar ili ispred biračkog mesta.

Za medijsko predstavljanje potrebne su političke emisije čiji format bi bio dogovoren na sastanku, emisije u kojim bi „opozicija imala priliku da bez vike, galame, vređanja i prekidanja od strane voditelja, ravnopravno iznese svoje političke ideje i program građanima Srbije“.

„Predložena platforma je jednostavna, sadrži tri tačke i svaka tačka je lako razumljiva svim biračima bez obzira na to koju političku opciju podržavaju. Cilj predloga nije obaranje vlasti. Cilj su fer i pošteni izbori, vraćanje poverenja birača u izborni proces i uspostavljanje mehanizma otklanjanja svake sumnje u regularnost izbornog procesa“, naglasili su iz DJB.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar