Foto: Promo

Pokret Dosta je bilo (DJB) ocenio je da država treba da vrati izborni cenzus na pet odsto, kao i da uvede "stepenasti cenzus" za koalicije.

DJB je u saopštenju naveo da Srbija ima 114 registrovanih političkih stranaka i na stotine pokreta, što su ocenili kao velik broj političkih opcija dok tradicionalno samo četiri ili pet mogu samostalno da predju cenzus.

„Potrebno je i vratiti direktan dvokružni izbor za gradonačelnike i predsednike opština koji je ukinula prethodna vlast pre 15 godina. DJB od svog osnivanja 2014. godine smatra da bi za Srbiju bio najbolji kombinovani većinsko-proporcionalni izborni sistem veoma sličan sistemu koji je bio u Vojvodini pre nego što ga je prethodna vlast ukinula“, ukazali su iz tog pokreta.

„Nažalost, iako bi te izmene izbornog sistema osnažile Srbiju i uozbiljile političku scenu, bojimo se da uzak stranački interes vlasti nije da se to desi, već joj odgovara što iscepkanija politička scena sa što više malih stranaka. Apelujemo na vlast da stavi državni interes ispred svog uskog stranačkog, da proguta grešku koju su počinili u borbi protiv bojkota kada su snizili cenzus na tri odsto, da vrati cenzus na pet odsto i uvedu stepenasti cenzus za koalicije“, navodi DJB.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar