Dragan Đilas Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je da aktuelna vlast u Srbiji opstaje zbog toga što ćute akademici, profesori, novinari, ljudi iz kulture i biznisa i prihvataju sve "kao normalno" što se u zemlji dešava.

„Ćute da bi izbegli posledice, ne shvatajući da će pre ili posle, na ovaj ili onaj način, zlo zakucati i na njihova vrata“, rekao Đilas za list „Danas“.

On je naveo da je Evropska unija reagovala na prethodne izbore, koje on vidi kao neregularne, a da se to vidi kroz kritike izbora održanih 21. juna od strane određenih poslaničkih grupa u Evropskom parlamentu i neotvaranja novih poglavlja u evrointegracijama Srbije.

„Prihvatanje inicijativa srpske opozicije za slanje posebnih komisija koje će se baviti medijima i vladavinom prava i to od strane 311 poslanika EP, desetine tekstova o srpskom režimu i priloga na medijima širom EU su samo deo onoga što se desilo u samo 30 dana posle lažnih izbora“, dodao je Đilas.

Naglasio je da je na Srbiji da pokaže da li hoće u Evropsku uniju, „pa da kao Hrvatska“ dobije 22 milijarde evra pomoći za borbu protiv pandemije korona virusa ili će pratiti predsednika Srbije Aleksandra Vučića „na njegovom putu ka Kini“.

Đilas je naveo da će vanredni parlamentarni izbori verovatno biti održani krajem sledeće godine, zajedno sa beogradskim, te da to demantuje kritičare bojkota izbora koji su govorili da „Vučićev režim ostaje na vlasti naredne četiri godine“.

Govoreći o ekonomiji, Đilas je podsetio da je njegova stranka početkom godine izašla sa ekonomskim programom, kao i da je predlozima pomogla građanima tokom epidemije korona virusa u Srbiji.

„Subvencije za plate za one kojima je prihod manji u prvom polugodištu, povećanje za oko 40 odsto plata lekara, nastavnika, sestara, vaspitačica nauštrb finansiranja suludih projekata, besplatan obrok u školi i kupovina udžbenika umesto kupovine oružja, ulaganje 200 miliona evra u izgradnju i rekonstrukciju škola, obdaništa, bolnica, a ne u projekte na kojima rade kineske firme, kineski radnici i kineske mašine“, rekao je on.

Komentarišući oštre kritike koje je predstavnik Srba u Hrvatskoj Boris Milošević dobio zbog odlaska na proslavu 25. godišnjice vojno-policijske akcije Oluja, Đilas je ocenio da Srbi u Hrvatskoj imaju pravo da sami donose odluke koje se tiču njihovog života“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare