Milan Pernat, Miljan Čičić i Gojkan Stojinović. Foto: Nova.rs, privatna arhiva
Milan Pernat, Miljan Čičić i Gojkan Stojinović. Foto: Nova.rs, privatna arhiva

Nakon što je juče u svom saopštenju Pokret ujedinjenih fantoma (PUF) izneo ocenu da su protesti u Zrenjaninu pod uticajem vlasti, i da je jedan od glavnih organizatora protesta i besmislenih zahteva Gojkan Stojinović, koji je, kako su rekli, angažovan u poslovima izgradnje prečistača otpadnih voda koju su zrenjaninske vlasti ugovorile sa arapskom firmom Metito, redakciji našeg portala javio se Gojkan Stojinović, čiji demanti prenosimo u celosti.

Ljudsko biće ne može da izdrži više od 3 dana bez vode, a politikanti u pokušaju ni tri sekunde bez malicioznih manipulacija.

Očigledno se namerno manipuliše javnošću iznošenjem poluistina i nestina od strane Pokreta ujedinjenih fantoma ali i drugih organizacija civilnog društva u Zrenjaninu, a u cilju da se diskredituje autentična borba građana Zrenjanina
okupljenih oko zahteva za jedno od osnovnih ljudskih prava a to je pravo na vodu i sanitarne uslove koja je u skladu i sa poveljom UN o ljudskim pravima!

Pojavljuju se razne manipulacije, poluistine i lažne informacije, pa mislim da je vreme da se oglasim po tom pitanju. Da učestvovao sam u projektu, ili bolje reći procesu koji se zove ESIA, što je negde grubo prevedeno na Srpski Procena
uticaja na životnu sredinu i socio-ekonomskog uticaja na društvo i lokalnu zajednicu, a po definiciji njen cilj je: „Stvaranje ekološki, sociološki, kulturološki i ekonomski pravičnog okruženja. Procena uticaja, stoga, promoviše razvoj i osnaživanje zajednice, jača njene kapacitete i razvija društveni kapital (društveno umrežavanje i poverenje)“ – izvor www.iaia.org .

Dakle činjenica je da sam učestvovao u ESIA procesu, međutim sve ostalo navedeno je ili potpuna neistina ili manipulacija. Kako bismo bili potpuno relevantni ESIA proces nije propisana zakonska obaveza niti norma koju zahteva Srpsko zakonodavstvo. Takođe potpuna je neistina da je ovaj proces naručila lokalna, ili bilo koja druga vlast ili investitor (metito), ovaj proces je deo šireg procesa procene koje zahtevaju, vrše i angažuju stručna lica međunarodna kreditorska tela (EIB, OeEB, svetska banka i slične) upravo da bi dobili adekvatne i konkretne podatke na osnovu kojih bi doneli odluke o postojećim rizicima, ali i o širem uticaju projekta na društvo i lokalnu zajednicu i u skladu sa tim preduzeli odgovarajuće mere. Ovakav proces se, prema mojim saznanjima ali i saznanjima drugih eksperata iz ove oblasti po prvi put u Srbiji sprovodi na način na koji je sproveden u Zrenjaninu, i bio je istinski izazov učestvovati u njemu kao nezavisni
ekspert.

Ukratko notorna je laž da sam „angažovan u poslovima izgradnje prečistača otpadnih voda“. Dakle šta je bio izbor, da se ESIA proces prepusti lokalnoj samoupravi i izradi fingirano i pretenciozno kao što je to već bio slučaj u nekim daleko većim i značajnijim projektima, ili da se u proces uključi ekspertska mreža i on izradi na potpuno profesionalan i stručan način i da odgovori na sva relevantna pitanja koja mogu da utiču na dalje odluke kreditora o podršci investitoru.

Ono što je takođe činjenica je da sam član neformalnog udruženja građana Zrenjaninsaka Akcija – ZRAK, ali samo kao pristupni član i ne učestvujem u donošenju odluka, a nikako nisam „vođa“ ili „glavni organizator“ kako se manipuliše u tekstu. Obzirom da sam takođe član Narodne stranke, ova izjava bi bila ekvivalent izjavi da sam u stvari ja Vuk Jeremić, što je naravno potpuno apsurdno. Ne čudi me stavljanje na poziciju „vođe“ i „glavnog organizatora“ od strane ovog pokreta i sličnih organizacija civilnog društva sa kojima sarađuju u jalovim pokušajima da sebe nametnu kao „vođe“ iako jedva da imaju podršku sopstvenih porodica.

Žalosno je da oni sami pokušavaju da imputiraju sopstvene vrednosti drugima, posebno imajući u vidu činjenicu da je udurženje ZRAK grupa ljudi posvećena unutrašnjem transparentnom i demokratskom načinu organizacije aktivnosti pa samim tim ne prepoznaje termin „vođa“

Nažalost poznata su mi ovakva impotentna narikanja jer sam ih doživljavao i kada smo, organizovani u inicijativi „Stop kafileriji“ nedeljama protestvovali protiv lokalnog aero zagađivača i nedeljama se vozili zajedno u istoj koloni, ali i sakupili 12.000 potpisa i najzad oslobodili grad višedecenijskog aero zagađenja. I tada sam kao i sada pružao svoju stručnu podršku, iako moj deo grada nije bio pogođen neprijatnim mirisima iz ovog pogona, što nije bio slučaj sa drugim građanskim inicijativama sa kojima sarađuje PUF, koje su odbile da podrže proteste jer su smatrali da to nije njihov problem jer „njima ne smrdi“.

A opet isti ti se nisu gadili da prihvate više desetina primedbi, pitanja i komentara na obe Studije procene uticaja na životnu sredinu za fabriku Linglong u Zrenjaninu koje sam nakon detaljnog čitanja obe Studije na više stotina strana formulisao, postavio i nesebično im podelio. Sve upakovano u ovu objavu je potpuno blamantno za autore teksta, ali ne i neočekivano ako imamo u vidu da je u pitanju pokret od dva člana koji ima prostorije od 120m2 u ne baš tako jeftinom delu grada, doduše možda imaju nekog darežljivog rođaka u inostranstvu. Pored ovoga jedan član ovog pokreta bio je i u upravnom odboru JKP Vodovod i kanalizacija gde je primao odgovarajuću nadoknadu, ali kada su finansije presušile promenili su se i prioriteti.

Najzad u pitanju je pokret koji ima potpisan sporazum o saradnji sa lokalnom organizacijom civilnog društva čiji član izvršnog odbora je osnivač lokalnog SNS i dugogodišnji saradnik, desna ruka i savetnik Zrenjaninskog ministra prvo poljoprivrede, a zatim i privrede, a koji se ne libi da plati pisanje instruisanih tekstova lokalnim sociolozima.

Gojkan Stojinović Stručnjak za upravljanje otpadom i cirkularnu ekonomiju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar