Vučić/Pink printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je jutros, gostujući na televiziji Pink, da će jedina tema svih razgovora u Americi biti međusobno priznanje Srbije i Kosova. On je naveo da očekuje "zamke" i iznenađenja u Vašingtonu, te da će, ukoliko do toga dođe, odbiti sastanak sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

„Da svi ljudi u Srbiji znaju – jedina tema u Americi će biti međusobno priznanje. U Evropi će to na kraju biti, a do tad će se govoriti o normalizaciji odnosa. Ko god vam kaže drugačije, on kupuje vreme, laže svoj narod i obmanjuje ljude“, rekao je Vučić, napominjući da će sastanak u Vašingtonu biti 3. septembra, te da će se sastanak na najvišem nivou, gde je najavljen i dolazak Donalda Trampa, održati dan kasnije, pod uslovom da američka strana bude zadovoljna prvom rundom razgovora.

PROČITAJTE JOŠ...

„Od njih sve zavisi. Mi smo dobili zvaničnu agendu i u njoj je jedna tačka koja je za nas bila problematična i koju nismo mogli da prihvatimo. Nisam siguran da će to na tome da se zaustave. Nažalost, moj politički ‘nos’ neretko je dobro osećao različite vrste mogućih iznenađenje i zamki”, naveo je predsednik Srbije.

Odbiću susret sa Trampom, ako bude iznenađenja 

Govoreći o pomenutim iznenađenjima i „zamakama“, Vučić je naveo da, ukoliko on bude u pravu, moglo bi doći i do susreta sa Trampom.

„Pošto mislim da znam šta može da bude sadržaj tog iznenađenja, to osećam, ali nemam podatke, pre će biti da ću to da odbijem, pa do tog susreta neće doći“, naveo je Vučić.

Foto:Foto:EPA-EFE/TANNEN MAURY; EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ; Vesna Lalić

On je primetio kako je interesantno da stranci sa prevelikim žarom govore o temi Kosova, jer za njih, kako kaže Vučić, ništa drugo nije tema, te da Srbima ništa neće da daju.

“Oni kažu: ‘Srbima ćemo da damo evropsku perspektivu i kredite’. Hvala, krediti nam nisu potrebni, a pare da nam poklanjaju, nit su spremni, niti hoće. Ni jedni, ni drugi”, naveo je Vučić, dodajući da u Srbiji nikada niko nije realno analizirao situaciju na Kosovu.

„Postoji jedna stvar kod nas Srba, a to je da mi nikada nismo stvarno analizirali kakva je situacija sa kojom se mi suočavamo i kakva je situacija stvarno na Kosovu.

„Mi se pravimo da se ništa nije dogodilo, a sad moramo da platimo ogromnu cenu poraza i užasnih političkih poteza u prošlosti. Ko god vam kaže da je nećemo platiti, obmanjuje narod“, naglasio je Vučić.

PROČITAJTE JOŠ...

On je rekao da je za Srbiju uvek povoljnije kad njeni predstavnici razgovaraju sa ljudima iz Trampove administracije u odnosu na predstavnike drugih administracija.

“A dovoljno je bilo da čujete Lajčaka i da shvatite kakav je tip razgovora u Briselu, to je – ‘završite sve drugo, a onda ćemo izaći sa papirom, na ovaj ili ona način, za priznanje nezavisnosti Kosova”, rekao je Vučić.

„Biće veće penzije, nikad manje nezaposlenih“

Vučić je poručio da nikada manje nezaposlenih nije bilo u istoriji Srbije, najavljujući da će najstariji deo stanovništva dobiti povećanje penzija.

“Prvi put ćemo biti na nivou iznad evropskog proseka po stopi nezaposlenosti. U ponedeljak očekujemo da padne ispod 7,5 odsto za drugi kvartal”, naveo je prvi čovek države.

Prema njegovim rečima, bez obzira na probleme sa koronavirusom, država dobro stoji.

“Penzionerima, ne samo da ćemo očuvati redovne penzije, već će oni imati i povećanje penzija koje neće biti beznačajno”, poručio je Vučić.

Formiranje vlade neće biti lak proces

Predsednik Srbije je naglasio da formiranje nove vlade neće biti lak proces, te da će mnogi neće biti zadovoljni nakon tog procesa.

„Čeka nas težak politički period, formiranje vlade neće biti lak proces. Svakako da mnogi neće biti zadovoljni, ni unutar političke stranke koju vodim, a kamoli na sveukupnom političkom nivou. Vlada će biti formirana u skladu sa potrebama u narednom periodu. Nama je potrebno više relanosti i racionalnosti, ali i dovoljno hrabrosti“, zaključio je Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare