Ričard Grenel
Ričard Grenel; Foto: Pool/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Specijalni savetnik američkog predsednika Ričard Grenel izjavio je večeras na telefonskom brifingu sa novinarima da će u četvrtak u Vašingtonu "na stolu" biti samo ekonomska pitanja, ali je moguće da se u nekom trenutku otvore i druga pitanja. Dodao je da još uvek nije poznato da li će predsednik Tramp prisustvovati sastanku 4. septembra.

„U četvrtak na stolu će biti isključivo ekonomska pitanja, a slažem sa konstatacijom predsednika Vučića da niko ne zna o kojim pitanjima će se diskutovati u petak“, rekao je Grenel u online razgovoru sa grupom novinara albanskih medija, Vašington posta i agencije Tanjug.

On je tako odgovorio na pitanje da li će jedna od tema predstojećeg sastanka delegacija Beograda i Prištine biti međusobno priznanje.

„To je jedan od problema sa kojima se stalno suočavamo – što javnost i političari gledaju samo jednostrano na ovaj proces“, rekao je Grenel.

„Videćemo šta će se desiti u petak, šta će se desiti u ponedeljak“, dodao je američki zvaničnik i istakao da je proces pitanje kreativnosti, a ne nauke.

Na pitanje da li će delegacijama možda biti ponuđen sporazum sličan onom koji je postignut između Izraela i UAE, Grenel je rekao da ne moze da da odgovor na to pitanje:

„Jer, razgovaraće se o svakom pitanju i od strana zavisi da li imaju želju da razgovaraju o svim pitanjima“, kaže Grenel.

SAD, kako navodi, nemaju tajni plan, nemaju nesto što ce zahtevati. Jedino što će zahtevati je da, ukoliko strane žele pomoć SAD-a , ako žele dolare od SAD-a, onda je potreban napredak na ekonomskom planu.

„Mi ne želimo da trošimo naš novac i da stojimo u mestu“, rekao je.

Kako je naglasio, poslednjih godinu dana administracija predsednika SAD Donalda Trampa fokusirana je na ekonomska pitanja, razvoj i kaže da su do sada imali evidentan uspeh, a kao primer naveo je uspostavljanje direktnog leta između Beograda i Prištine, što, pored dogovora o izgradnji železničke pruge i autoputa naziva istorijskim dostignućem.

U četvrtak u Vašingtonu će, rekao je Grenel, biti nastavljeni razgovori na polju daljeg razvoja ekonomske saradnje, a biće postavljena i nova pitanja o trgovini, kreiranju novih radnih mesta i koji preduslovi moraju da se ispune u cilju uspostavljanje dublje privredne saradnje.

“Prvi put kada sam bio u Beogradu i Prištini uspostavio sam kontakt sa privredom, jer je to ono što je najvažnije i zato što do sada nismo imali uspeh u političkim pitanjima”, naglasio je Grenel.

Smatra da će fokus na ekonomski razvoj doprineti napretku pregovora. Kako je kazao, mladi ljudi su frustrirano zbog stalnog naglašavanja na politička pitanja koja u poslednja deset godina nisu dovela do nikakvog napretka.

“Mi ćemo napraviti napredak novim radnim mestima i ekonomskom razvoj”, naglasio je on.

„Promenićemo gledište i fokusiraćemo se na kreiranje novih radnih mesta za mlade, rast ekonomije, a manje na politička pitanja.

Ključno pitanje je, kaže savetnik američkog predsednika, da li su strane spremne da se fokusiraju na ekonomski razvoj, što će uticati na dovođenje američkog kapitala, američke industrije, evropskog kapitala, evropske indrustrije.

„Mnogi privrednici se osečaju skrajnuto, jer nisu u mogćnosti da realizuju svoje projekte zbog prekograničnih ograničenja i nemogučnosti slobodnog kretanja između Srbije i Kosova“, rekao je Grenel.

Mi možemo, ističe, da nastavimo da se bavimo političkim pitanjima i da stojimo u mestu ili da se bavimo onim što, kako bi predsednik Tramp rekao, funkcioniše, a to su ekonomija i nova radna mesta.

SAD sada, kaže on, rade stvari na drugačiji način, fokusirajući se na ono što daje rezultate.

„Trampova ekonomija kovid-a bila istorijska i upravo je zbog toga veliki broj evropskih kompanija težio da dođe i bude deo toga“, napominje.

„Mi sada želimo da podstaknemo dinamizaciju regiona. Mislimo da će programi za ekonomski razvoj rešiti političke probleme. Nemamo tajni plan, mi želimo da kreiramo radna mesta i izgradimo ekonomski stabilan region, zasnovan na slobodi, demokratiji i poštovanju ljudskih prava“, rekao je Ričard Grenel.

Posebno je istakao, na kraju, da se ovim ne bavi zbog Trampove kampanje i da za ovaj posao ne dobija novac.

„Prihvatio sam da radim ovaj posao, ali ne kao deo Trampove kampanje“, zaključio je Ričard Grenel.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare