Aleksandar Vučić, Donald Tramp, Avdulah Hoti Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs/EPA-EFE/Oliver Contreras/EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Moguće prisustvo američkog predsednika Donalda Trampa razgovorima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija u Beloj kući znak je da će na stolu, osim ranije najavljenih ekonomskih, biti i političke teme. Sagovornici portala Nova.rs smatraju da bi uz Trampovo posredovanje mogle da budu dogovorene smernice budućeg sporazuma Beograda i Prištine, a po ugledu na dogovor koji je nedavno postignut između Izraela i UAE.

Sastanak Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija u Vašintonu prvobitno je bio zakazan za 2. septembar, da bi prištinski mediji potom najavili njegovo odlaganje za nekoliko dana, kako bi tim razgovorima mogao da prisustvuje i američki predsednik Donald Tramp.

U međuvremenu, zvanično je potvrđeno da će sastanak u Beloj kući biti održan 4. septembar, a moguće prisustvo Trampa do sada niko nije demantovao niti potvrdio.

Poznavaoci prilika navode da će američki predsednik posredovati razgovorima Vučića i Hotija u slučaju da postoji mogućnost da bude postignut dogovor dve strane.

„Trampovim prisustvom taj sastanak par ekselans postaje politički. On ne bi dolazio na sastanak samo zbog nekih ekonomskih projekata. Beogradu i Prištini će u Beloj kući sigurno nešto biti ponuđeno, od čega se lako ne može odustati“, navodi za Nova.rs diplomata Srećko Đukić.

Srećko Đukić
Foto: N1

On kaže da bi mogao da bude postignut dogovor po ugledu na onaj koji su u kratkom roku nedavno sklopili Ujedinjeni Arapski Emirati i Izrael, takođe uz posredovanje Donalda Trampa, a kojim su dve države stavile tačku na sporenja koja su trajala čak 49 godina.

Naime, na osnovu tog dogovora Izrael se saglasio da suspenduje planirano aneksiranje delova teritorije Zapadne obale, a u zajedničkoj objavi sa SAD-om i UAE navedeno je da će se delegacije sastati u predstojećim nedeljama kako bi potpisale sporazume o direktnim letovima, bezbednosti, telekokomunikacijama, energetici, turizmu i drugim oblastima i zdravstvenoj zaštiti.

Đukić dodaje da bi ovaj sastanak u Beloj kući doveo u vezu sa pismom koji je Tramp krajem 2018. uputio Vučiću i Hašimu Tačiju, a u kome je, između ostalog, naveo da je dogovor Beograda i Prištine “na dohvat ruke” i da se „raduje prilici“ da ih ugosti u u Beloj kući, kako bi  „proslavili ono što bi predstavljalo istorijski sporazum“.

„Sastanak u Beloj kući uz posredstvo Trampa sigurno će dati rezultate, osim ako neka strana ne odustane od tih razgovora, kada vidi agendu“, zaključuje on.

Foto: Filip Krainčanić/Tanjug

Da bi neki dogovor Beograda i Prištine mogao da bude postignut u Vašintonu, u slučaju da sastanakom bude predsedavao predsednik Tramp, smatra i Dragan Đukanović, profesor na Fakultetu političkih nauka. On, međutim, navodi da ne treba očekivati postizanje detaljnog sveobuhvatnog sporazuma, već, kako navodi, više ‘putokaze’ , a po uzoru na nedavnu Zajedničku izjavu SAD, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela.

„Dakle, u slučaju Trampovog prisustva moguće je da će se te strateške smernice normalizacije odrediti, a da će operacionalizacija pojedinih segmenata dogovora biti prepuštena EU“, kaže Đukanović.

Beograd želi ekonomski, Vašington cilja na politički sporazum

Profesor na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka (LSE) Džejms Ker-Lindzi rekao je za Tanjug da vlasti Srbije žele da na sastanku u Vašingtonu fokus bude na ekonomskom sporazumu, a ne na političkom rešenju, ali da to nije ono što želi Vašington, bez obzira što bi i ekonomski sporazum bio neka vrsta uspeha za Belu kuću.

Džejm Keri Lindzi Foto:N1

Lindzi je naveo da će u Beloj kući na Srbiju biti izvršen veliki pritisak da potpiše konačni sporazum.

„Američka vlada želi da vidi sveobuhvatni politički sporazum između Beograda i Prištine“, kaže Ker-Lindzi za Tanjug, uz konstataciju da se SAD nadaju da bi mogle da postignu još jedan diplomatski uspeh kakav je bio nedavno potpisani sporazuma između UAE i Izraela.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare