Vera Palinkas
Vera Palinkaš Foto:Screenshot/Youtube/Televizija Šabac

Deset od 20 članova Gradske izborne komisije u Šapcu podnelo je danas ostavke, jer smatraju da su bezbednosno ugroženi zbog sinoćne situacije u gradu. Smatraju da kada policija odbija da im pomogne, nemaju nikakvu zaštitu i da je besmisleno da rizikuju sopstvene živote i uopšte učestvuju, kako kažu, u celoj toj lakrdiji koja se dešava, a prvenstveno nasilju koje vrše pripadnici SNS-a.

Iako su dali ostavke, prema rečima jedne od sad bivše članice šabačkog GIK-a Vere Palinkaš, članovi komisije koje je imenovala SNS, pozvali su ih na sednicu koja je zakazana večeras za 22 sata.

„Oni su svesni da nemaju legitimitet, da su samo deo komisije i nemaju dovoljan broj da održe uopšte sednicu, niti da donesu bilo kakvu odluku jer moraju da imaju jednog člana više od polovine, znači 11, a njih je trenutno 10“, objasnila je Palinkaš za Nova.rs.

Tog jednog člana, kako naglašava, „ne mogu da kupe, da nađu, njega mora da imenuje Skupština grada i niko drugi“.

„Tako da ne znam šta oni planiraju, da li pokušavaju da nas vrate ili bar nekog od nas ili su stvarno toliko nepismeni da misle da sada mogu sa tim ostakom komisije da nešto urade“, rekla je Palinkaš, napominjujući da njihove ostavke, kao lični čin, niko ne treba da usvoji jer one, pravno gledano, deluju od momenta podnošenja.

Govoreći o procesuri, Palinkaš je objasnila da GIK formira Skupština grada, koja faktički može da imenuje članove koji nedostaju, ali pošto izborni proces nije završen onda ni skupština nije formirana.

„GIK je u stvari taj koji verifikuje nove mandate i donosi odluku o tome ko ima status odbornika u Skupštini opštine, nakon čega se saziva konstitutivna sednica i biraju skupštinski organi“, naglašava Palinkaš.

To je sada nemoguće, ukazuje ona, jer izborni proces nije završen i sada se nalazimo u pravnom vakumu.

Palinkaš kaže i da članovi GIK-a koje je imenovala SNS sada „vrše pritisak i na sekretara komisije da im preda pečat, ali je on to odbio uz obrazloženje „da je po Statutu, Pravilniku i zakonu dužan da taj pečat preda sledećem sekretaru koji bude imenovan, jer on odgovara za njega“.

„Dok ne bude neko ovlašćen da taj pečat preuzme sadašnji sekretar je dužan da ga čuva“, ukazala je ona, dodajući da ne zna šta će se dalje dešavati i kakve će korake naprednjaci preduzimati, ali da će se oni ponašati u skladu sa tim.

Podsetimo, članovi SNS upali su sinoć na sednicu Gradske izborne komisije u Šapcu, prekinuli njen rad i onemogućili delu prisutnih da napuste zgradu, a deo članova GIK-a iz redova naprednjaka navodno je započeo štrajk glađu. Ispred prostorija te komisije u isto vreme organizovano se okupilo više desetina simpatizera SNS, koji su tu protestovali da bi „zaštitili izbornu volju građana“, dok su u isto vreme uzvikivali uvrede na račun funkcionera ZZS Nebojše Zelenovića.

Na pozive predsednika GIK-a Budimira Pavlovića policija nije reagovala, saopštivši kasnije da nikakve blokade zgrade Optine nije bilo, te da je protest grupe ljudi prošao bez „narušavanja javnog reda i mira“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare