Dačić: Srbija će Iranu donirati 50.000 doza Sputnjika

Politika 06. avg. 202108:27
Podeli:
Ivica Dačić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić boravio je u Teheranu na inauguraciji novog predsednika Irana Ebrahima Raisija i izrazio zadovoljstvo nakon susreta sa iranskim zvaničicima, navodeći da će Srbija donirati 50.000 doza vakcina Sputnjik ovoj azijskoj zemlji.

„Srbija i Iran su tradicionalno prijateljske zemlje, to datira još iz vremena bivše Jugoslavije. Uvek smo imali međusobno razumevanja za sve probleme, dvostruke standarde koje međunarodna zajednica ima. Ovde sam bio izaslanik predsednika republike, na inauguraciji novog predsednika Raisija, sa kojim sam razgovarao i preneo pozdrave predsednika Aleksandra Vučića“, kazao je Dačić novinarima.

Pročitajte još...

Predsednik skupštine navodi da će Srbija donirati 50.000 doza vakcina Iranu.

„Preneo sam odluku Vlade Srbije da doniramo 50.000 doza Sputnjika V narodu Irana. Znamo da je to mala količina za tako veliku zemlju, ali je to gest prijateljstva“, kazao je Dačić.

On je istakao da je razgovarao sa iranskim diplomatama o međusobnim posetama na najvišem nivou.

„Imao sam dobar razgovor sa predsednikom parlamenta Irana. Mi imamo dobre odnose, ti odnosi su naročito izraženi u međusobnoj podršci. Iran nije priznao Kosovo, Iran podržava Srbiju u medunarodnim organizacijama. Sa druge strane, Srbija vodi računa o interesima Irana i vodi spoljnu politiku na način da ne zavisi od diktata koji dolaze sa pojedinih strana sveta, već se rukovodimo nacionalnim i državnim interesima“, naglasio je Dačić.

Kazao je da postoji obostrana želja da se ekonomska saradnja dve zemlje sve više razvija.

„Želja nam je da se naša ekonomska saradnja sve više razvija, da počnemo sa izvozom našeg mesa. Dakle, osim poljoprivrede, želimo da sarađujemo na poljima industrije, turizma, farmaceutike, IT tehnologije i tako dalje. Inauguracija je bila vrlo važan događaj, prisustvovali su predsednici više od 70 zemalja. Imao sam prilike da vidim predstavnike nekih drugih država, kao što su to Rusija i Indija, a susreo sam se i sa predstavnicima iz Azije, Afrike i Latinske Amerike“, zaključio je Dačić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar