Ivica Dačić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Skupštine Ivica Dačić, koji je zadužen za organizaciju dijaloga vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta, navodi za Nova.rs da još nema nikakvih novosti oko tih pregovora, te da će na tu temu razgovarati sa Dejvidom Mekalisterom, predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

Do početka kampanje za izbore 2022. godine ostalo je oko godinu dana, a predsednik Skupštine Ivica Dačić kaže za naš portal da se još ništa ne zna oko međustranačkog dijaloga.

„Nema nikakvih novosti u odnosu na poslednju izjavu koju sam dao“, dodao je kratko bez mogućnosti da mu se postavi dodatno pitanje.

Iako je nagoveštavano da će predsednik Skupštine sa evroparlamentarcima razgovarati prošle nedelje, Dačić je danas rekao da će o tome tek razgovarati sa Evropskim parlamentom, odnosno sa Dejvidom Mekalisterom.

„Postoje veoma različita mišljenja o svemu tome, ali ništa se novo nije desilo u odnosu na izjavu koju sam dao pre nekoliko dana“, naveo je Dačić u parlamentu.

Podsećamo, još se ne zna ni kada će, ni ko će učestvovati u međustranačkom dijalogu, a nije do kraja poznat ni spisak zahteva koji će opozicija posredstvom Evropskog parlamenta uputiti vlasti.

Deo opozicije – SSP, DS, PSG i PZP napravili su platformu o izbornim uslovima u kojoj su zatražili osnivanje ministarstva za sprovođenje izbora, paralelna uredništva za RTS i RTV, koji bi se smenjivali sa postojećim, kao i razdvajanje izbora. Paralelno uredništvo bi predlagao NUNS.

Vlast već odbila zahteve opozicije

Dačić je nedavno izjavio da niko ne može da razdvaja predsedničke i beogradske izbore, da su oni redovni, a da zakoni propisuju rokove.

„Što se tiče parlamentarnih, svaka vladajuća koalicija može, shodno političkom trenutku i interesima države, da proceni da li će skratiti mandat“, naveo je on.

Na tu temu govorio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je rekao da su za 30 godina višestranačja u Srbiji, „od kad imamo demokratske izbore uz sve naše anomalije“, samo su jednom bili razdvojeni parlamentarni od lokalnih i parlamentarni od predsedničkih izbora.

„A što da trošimo pare na izbore u januaru pa u aprilu? To su pare kojima možemo da kupimo vakcine“, izjavio je Vučić.

On je naveo da radom RTS-a ni on nije zadovoljan, ali i da „RTS treba da bude objektivan a ne da ima partijska uredništva“ kako predlaže opozicija. O formiranju ministarstva za izbore, predsednik Srbije je rekao da je to glupa i sramotna ideja.

U vezi zahteva da njegovo ime ne bude na listama Srpske napredne stranke za sve nivoe izbora, Vučić je istakao da nikome nije smetalo kad je Boris Tadić predvodio sve liste na izborima 2008. i 2012. godine.

„Što im smeta moje ime kad sam najgori, kad sam silovatelj Srbije? Nema na to odgovora. Da li je Tadić bio na svim listama i 2008. i 2012, da li je bio i Dačić, ali njima smeta samo moje ime zato što im to kažu u stranim amabasada“, rekao je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar