Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić kazao je da je u svojoj političkoj karijeri obavljao više ministarskih funkcija, kao i da je po dužini mandata ministra spoljnih poslova na četvrtom mestu u istoriji Srbije, zbog čega navodi da "nije željan izvršne vlasti".

On je gostujući na TV Hepi ponovio kako zakonodavna spada u sam vrh po podeli vlasti, te da samo „zlobnici“ smatraju da je njegova nova funkcija rezultat problema u saradnji sa Srpskom naprednom strankom.

„Od 1990-ih se nije desilo da je predsednik neke stranke istovremeno i predsednik Skupštine. Uloga (predsednika parlamenta) će time biti osnažena“, rekao je Dačić i odbacio mogućnost da bude „protokolarni predsednik Skupštine“.

On je dodao i da je do ovakve podele došlo u dogovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem zbog najavljenih izbora 2022. godine, u koje kao vladajuća koalicija treba da uđu osnaženi na predsedničkim i gradskim izborima „ne računajući pokrajinske i lokalne izbore“.

O resorima za SPS naknadno

Dačić navodi i da tek predstoji odluka koje će ministarske resore Socijalistička partija Srbije dobiti u vladi.

„Dosta dugo smo razgovarali kakva bi politička kombinacija mogla da se napravi, imajući u vidu skore izbore koji nas čekaju 2022. godine“, rekao je Dačić i dodao da očekuje sve izbore osim lokalnih i pokrajinskih.

On je ocenio da parlament ima i veliku odgovornost u uslovima kada postoje određene tenzije i dodao treba da bude mesto gde se odvija dijalog, mesto sa kim će razgovarati i međunarodni faktori.

Dodao je i da predstavnicu Evropskog parlamenta govore da je za njih partner parlament Srbije.

Šapić ne bi ušao da nije menjan cenzus

Na pitanje o političkom životu bez opozicije u Parlamentu odgovorio je da nije u njegovoj nadleženosti da nekog uvodi u Skupštinu i da o tome treba da razmišljaju političke stranke.

On je podsetio da je kao najmlađi poslanik još 1992. učestvovao u okruglim stolovima sa opozicijom kada je na opozicioni zahtev uveden cenzus od pet odsto, i dodao da da sada nije spušten cenzus na tri posto, SPAS Aleksandra Šapića ne bi uspeo da uđe u skupštinu.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Ovde je i naš cilj da vidimo kakve to imaju primedbe druge neke stranke vezano i za izborni proces i za zakone. Veoma je važno da se raspravlja i o svim otvorenim pitanjima u našem društvu koje nisu samo političkog karaktera, već su društvenog značaja. Parlament je to mesto gde bi trebalo da se čuju svi glasovi koji postoje u našem drustvu“, rekao je Dačić.

Opozicija nek gleda Skupštinu na televiziji

Ocenio je i da je dobro što je Muamer Zukorlić prihvatio mesto potpredsednika skupštine jer je on na neki način sada opozicija.

„Naša opozicija treba da se pita u kakvu su situaciju sebe doveli, jer će gledati skupštinsku raspravu na televiziji“, rekao je Dačić.

Predsednik skupštine najavio je da će danas biti usvojen zakon o ministarstvima, i da će uslediti izbor Vlade Srbije.

On se saglasio da je jedan od značajnih ciljeva borba protiv organizovanog kiriminala, nasilja i mafije, za šta je potreban niz kadrovski odluka kao i sagledavanje niza zakonskih i podzakonskih rešenja neophodnih za tu borbu.

Nisam se žrtvovao za druge

Izborom na mesto predsednika Skupštine nije se, kaže, žrtvovao za druge jer je došao na višu funkciju.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Ja sam prošao sve to u izvršnoj vlasti. Predsednik skupštine je druga ličnost /(u državi) po protokolu, to je tako zbog značaja institucije same skupštine“, rekao je on.

Dodao je da predstoji razgovor oko toga šta je u ovom trennutku najbolje da obavljaju kadrovi SPS-a u Vladi Srbije.

Smatra da je njegov izbor strateška odluka i da će skupština delovati zajedno i operativno sa predsednikom Vučićem i Vladom Srbije kroz koordinaciju svih aktivnosti.

„U Srbiju dolazi ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov u dogovoru s predsednikom Vučićem i on je zatražio da dođe u Skupštinu. Značajno je da Skupštima ima međunarodnu aktivnosti – parlamentarnu diplomatiju“,rekao je Dačić.

O bezbednosti Vučića

Upitan o bezbednosti predsednika Vučića povodom objave borbe protiv mafije Dačić je rekao da će onaj ko je sinonim za borbu protiv mafije, biti na meti.

„Bitno da službe bezbednosti vode računa o tome. Svakako se može očekivati odgovor mafije. A to je borba od suštinske važnosti za društvo jer su mafija i organizovani kriminal kancer i treba se brzo i preventivno reagovati“, zaključio jeon.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare