Foto: N1, Arhiva

Građani Srbije su kao najbolji u Vladi ocenili rad premijerke Ane Brnabić i ministra Ivice Dačića, a najnižu ocenu dobili su ministar ekologije Goran Trivan, ministarka pravde Nela Kuburović i ministar kulture Vladan Vukosavljević, navodi se u istraživanju Instituta za evropske poslove.

Kako se navodi u saopštenju koje je Institut uputio medijima, istraživanje je sprovedeno u martu na reprezentativnom uzorku od 1207 građana, u saradnji sa Ninamedia istraživačkom kućom, o političkim stavovima građana, sa fokusom na poverenje koje građani polažu u političare i ocenu rada Vlade Srbije i njenih ministara.

Tri četvrtine građana ne veruje političkim strankama, među njima je više muškaraca, ispitanika starosti do 44 godine, sa najmanje završenim srednjim nivoom obrazovanja i oni koji žive u gradskim sredinama. Ispitanici najviše veruju Srpskoj naprednoj stranci.

Političarima veruje tek svaki treći

Čak 60% ispitanika navodi da ne veruje političarima, 25% veruje, dok njih 15% ne zna da se izjasni po ovom pitanju. Među ispitanicima koji veruju političarima u većoj meri se nalaze stariji od 60 godina, ispitanici sa završenom najviše osnovnom školom, stanovnici Centralne Srbije i vangradskih sredina. Najviše poverenja imaju u Aleksandra Vučića, zatim Ivicu Dačića, dok je Boška Obradovića, Vojislava Šešelja i Dragana Đilasa kao odgovor navelo po 0,1% upitanih građana.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Prema mišljenju ispitanika od svih članova Vlade svoj posao najbolje obavlja premijerka Ana Brnabić (25.4%), potom bivši ministar spoljnih poslova Ivica Dačić (18.6%), dok su ostali članovi Vlade navođeni u manje od 3% slučajeva. Skoro četvrtina ispitanika navodi da nijedan član Vlade ne obavlja svoj posao dobro.

Dačić najbolje ocenjen

Građani su upitani i da ocene dosadašnji rad ministara iz Vlade ocenama od 1 do 5. U odgovoru na ovo pitanje, Ivica Dačić – ministar spoljnih poslova (3.4) i premijerka Ana Brnabić (3.3) imaju najviše prosečne ocene, kao i najveći procenat ocene 5 kada je u pitanju evaluacija njihovog rada. Prate ih Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, i Nebojša Stefanovć, ministar unutrašnjih poslova, sa srednjom prosečnom ocenom 3,0. Istu prosečnu ocenu (2,9) dele i ministar omladine i sporta, Vanja Udovičić; ministar turizma, trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić; kao i ministar finansija Siniša Mali.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Prosečna ocena (2,8) ista je i za ministarku građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranu Mihajlović; ministarku bez portfelja zaduženu za demografiju i populacionu politiku Slavicu Đukić Dejanović kao i za ministra odbrane Aleksandra Vulina. Prosečnu ocenu 2,7 građani su dali Branislavu Nedimoviću, ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; Mladenu Šarčeviću, ministru prosvete i Jadranki Joksimović, ministarki za evropske integracije. Istom ocenom (2,6) ocenjeni su i ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić kao i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, dok su ocenu 2,5 dobili ministar privrede Goran Knežević, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ministarka pravde Nela Kuburović i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević. Najnižu prosečnu ocenu koja iznosi 2,4 dobio je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare