Foto:Screenshot/RTS

Predsednik Skupštine Srbije i Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je večeras da će se srpski parlament sledeće godine baviti temom medjustranačkog dijaloga o izbornim uslovima vlasti i opozicije, uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta.

Tokom gostovanja u emisiji „Upitnik“ na Radio-televziji Srbije (RTS), Dačić je kazao da tek treba da se razgovara kada će i u kom formatu dijalog početi i dodao da neke stranke koje žele da učestvuju u razgovorima nisu u Skupštini.

„Od ove teme mi ne bežimo. Ne samo da ne bežimo, mi smo za to spremni“, istakao je Dačić.

Naveo je da je dijalog vlasti i opozicije u Skupštini Srbije započeo tokom mandata bivše predsednice parlamenta Maje Gojković i dodao da nije na njemu da vodi razgovore, već da bi time trebalo da se bavi novo Ministarstvo za dijalog Gordane Čomić, za koju je rekao da je dobro što je na toj poziciji.

„Nije moja uloga da vodim dijalog. Ja sam izabran na mesto predsednika Skupštine. Skupština je po Ustavu najviše predstavničko telo. Sve ostalo van redovnih aktivnosti Skupštine uopšte neću meriti kao svoj uspeh – da li će biti započet neki dijalog“, naglasio je on.

Dačić je rekao da se u javnosti međustranački dijalog često pominje kao jedina aktivnost Skupštine.

Komentarišući zahtev dela opozicije da se razdvoje parlamentarni i predsednički izbori koji su najavljeni za april 2022. godine, Dačić je upitao zašto to nisu tražili 2012. godine, kada je nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić podneo ostavku na tu funkciju da bi spojio parlamentarne i predsedničke izbore.

Govoreći o tome što je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović sa jednog sastanka izbacila direktora Srbijagasa i člana SPS Dušana Bajatovića, Dačić je kazao da on to ne bi uradio, ali da ne želi da se meša u rad Vlade Srbije i to komentariše.

„Svi treba da se izdignu iznad mišljenja jednih o drugima i treba rade u interesu države. Nadam se da će moći da rade zajedno. Bajatović se meni nije obratio tim povodom“, naglasio je Dačić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar