Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ukazao je da SAD nastoje da budu ključni partner Srbije, ali da je uslov za to da se zvanični Beograd složi sa njihovim stavom o Kosovu, prenosi Kosovo online.

Dačić smatra da bi vođenje zemlje u tom smeru izazvalo veliko nezadovoljstvo građana Srbije, prenosi Kosovo onlajn.

„Nije sporno da SAD žele da im budemo ključni partner, ali pod uslovom da se složimo s njihovim stavom o Kosovu. Kažu nam da ne pričamo o prošlosti i mi treba da kažemo u redu. Da Vučić kaže da nećemo da se bavimo Kosovom, priznaćemo ga, pustiti u UN i bili bismo lider. A naš narod bi nas proklinjao“, ukazao je Dačić za Kurir TV.

Konstatovao je da Zapad „nema mehanizama“ da pritisne kosovskog premijera Aljbina Kurtija, a ima da se istražuju izbori u Srbiji.

On se osvrnuo i na odnos sa opozicijom i njihovim sastancima sa evropskim predstavnicima i naglasio da takvo ponašenje nanosi štetu Srbiji.

Pročitajte još

„Nemoguće je da dođe neko iz Brisela i kaže doveli smo vam novog predsednika ili premijera. Ne, prvo morate da pobedite na izborima, a ne da se svidite Violi fon Kramon ili onima koji nemaju nikakve veze sa Srbijom. Sve dok to ne shvate, oni su daleko od realnosti i nanosiće štetu Srbiji. Oni žele da institucije budu paralisane i ne rade. Videli ste kako su se ponašali na prvoj sednici parlamenta gde su verifikovani mandati“, istakao je Dačić.

Ocenjuje da takvim ponašanjem opozicija u Srbiji pruža podršku Prištini.

„To je opanjkavanje Srbije i podrška Kurtiju, pa to su sve teme koje nisu nove. Ja sam učestvovao u pregovorima sa opoziciji, sve smo njihove predloge prihvatili. Pa ni ja nisam zadovoljan rezultatima izbora, pa nisam tražio nikakvu istragu“, zaključio je ministar.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare