Foto: TANJUG/ INSTAGRAM BUDUCNOSTSRBIJEAV/ bs

“Dabogda te podržao Vučić pred izbore”, kletva je koja bi nakon trke za predsednika Sjedinjenih Američkih Država mogla da se odomaći među tamošnjim političarima. Već drugi put u četiri godine šef srpske države je “omanuo” u izboru svog favorita za predsednika SAD, te je nakon Hilari Klinton izmalerisao i “velikog prijatelja Srbije” Donalda Trampa.

Na pitanje novinara RTS pre četiri godine, zbog čega je podržao Hilari Klinton u predsedničkoj trci, Vučić je jednostavno odgovorio – “Zato što sam pametan”.

“Šta ćemo slučajno ako pobedi Hilari Klinton, hoćete da isključite tu mogućnost? Je l’ treba da vodim zemlju i da Amerika vodi politiku protiv Srbije ovde”, upitao je tada premijer Srbije zbunjenog novinara RTS.

 

Epilog je bio poražavajući. Favoritkinja pametnog Vučića nije pobedila na predsedničkim izborima, ali kako bi se ispravila šteta, mediji bliski Vučiću su preko noći dodelili Trampu srpsko državljanstvo. “Trampe Srbine”, pisalo je na bilbordima koji su slavili pobedu protivkandidata Hilari Klinton, čime je Beograd postao evropski grad u kojem se najviše slavila pobeda nekadašnje rijaliti zvezde.

I tu počinje ljubav predsednika Srbije i uopšteno srpske vlasti prema Donaldu Trampu. Pred trku za novi mandat, predsednik Amerike dobio je Gazivode na Kosovu, koje su tamošnji Srbi prekrstili u “Trampovo jezero”, dok je Vašingtoski sporazum koji je Vučić potpisao sa Hotijem u slobodnom tumačenju Donalda Trampa okarakterisano kao sprečavanje rata koji je trajao preko 400 godina.

„Znate, ja sam nominovan za Nobelovu nagradu za mir, i to iz različitih razloga…Na primer, Kosovo i Srbija. Ali , samo malo, zar nisu oni stalno u ratu, zar se ne ubijaju? Rekao sam im “nema biznisa dok ne prestanete da se ubijate međusobno”. I znate šta? trebalo im je 20 minuta, a ubijali su se 40 godina, mislim da ratuju 400 godina, ali posle 20 minuta u Ovalnoj sobi oni su se grlili i ljubili”, rekao je predsednik SAD na mitingu u Nebraski.

Da podrška iz Srbije neće izostati, potvrdio je izveštaj američke agencije AP koja je prenela kako je predsednik Srbije jedan od retkih predsednika u Evropi koji komentariše proteste u Americi i koji je pružio otvorenu podršku Donaldu Trampu.

“Predsednik Srbije kaže da se predsednik Donald Tramp suočava s ozbiljnim i teškim neprijateljem dok pokušava da obuzda masovne proteste zbog nasilne smrti Džordža Flojda”, pisalo je između ostalog u izveštaju AP.

Pročitajte još...

„Prvi put ću ovo da izgovorim. Ukoliko bi se dogodilo da Donald Tramp dobije drugi mandat, ne verujem u velike promene američke politike, ali verujem u male promene u američkoj politici, što bi za Srbiju bilo od ogromnog značaja“, rekao je Vučić istog meseca za Kurir.

U prvim danima spetmebra, Vučić je produbio svoje odnose sa Trampom. Posle druženja u Vašingtonu, Tramp mu je poklonio ključeve od Bele kuće, a Vučić je uzvratio zlatnikom Narodne banke Srbije sa likom Nikole Tesle. Nakon povrtka iz Amerike, šef srpske države je istakao kako se njegov američki kolega suočava sa prljavom kampanjom, ali da je, uprkos tome, uveren da će pobediti na američkim izborima.

Foto: FoNet

“Tramp je u ovom trenutku u zaostatku, ali vratio se značajno i videćemo kako će da bude do kraja kampanje. Ako bih govorio ne samo o predkovid periodu, u kojem je Tramp bio izuzetno uspešan, već više o budućnosti Amerike, uveren sam da će da pobedi na izborima “, istakao je Vučić gostujući na državnoj televiziji, da bi zatim dodao:

“Več pred sastanak u Vašingtonu imao sam priliku da na ESPN-u gledam NBA ligu. Onda, usred utakmice imate agresivnu kampanju, gde se poziva da ljudi „glasaju ili umru“. To je bilo strašno, nema to nikakve veze sa politikom, nisam to mogao da gledam, pa sam prebacio na hokej. Igrali su Vankuver i Vegas, koji je pobedio sa 2:0. Tamo barem nije bilo politike” zgrozio se Vučić zbog “prljave kampanje” koja se vodi protiv Trampa.

Pročitajte još...

Podrška predsednika Vučića na kraju nije pomogla Trampu da pobedi Džoa Bajdena u trci za predsednika SAD. Još jednom se njegova prognoza pokazala pogrešnom, ali ostaje nada da će se Bajden setiti opakana iz Skadarlije koje mu je darovao Vučić i da mu neće zameriti to što je podržao Trampa. Pa kom opanci, kom zlatnici.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare