Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Dok Sportski centar Vračar tavori godinama i veći deo njegovog sadržaja odavno nije dostupan građanima, umesto da ga renovira, grad na ovoj opštini planira da izgradi novi SC u koji će biti uloženo 500.000.000 dinara. Opozicija sa ove opštine tvdi da sve ide u prilog tome da će stari sportski centar, koji Vračarci nazivaju svojim "biserom" biti srušen, te da će na njemu nići poslovno - stambeni objekat.

Činjenica je da je Sportski centar Vračar već godinama u jako lošem stanju. U trenutku kada je aktuelna vlast preuzela opštinu, a zatim ovaj objekat prebacila u nadležnost i na upravljanje Gradu Beogradu situacija nije bila sjajna, ali u poslednjih nekoliko godina ovo zdanje se sve više urušava. Iako je i dalje otvoren za posetiooce, dobar deo sadržaja nije dostupan na korišćenje, pa ni za decu sa ove opštine, koja su decenijama unazad učila da plivaju baš na ovom bazenu u okviru školskog programa fizičkog vaspitanja.

 

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

O problemu sa sportskim centrom javnost se sporadično obaveštava godinama unazad, međutim, aktivnu kampanju za konačno dešifrovanje ovog slučaja proteklih meseci sprovode opozicioni odbornici ove opštine.

Prvu sumnju na to da je SC Vračar u planu za rušenje probudio je nedavno usvojen predlog izmena i dopuna budžeta, kojim je, jasno se vidi iz dokumentacije do koje je došla Nova.rs, planirana izgradnja potpuno novog sportskog centra u neposrednoj blizini postojećeg – na adresi Južni bulevar 69.

Foto: Privatna arhiva

 

Foto: Privatna arhiva

Odbornik SDS na opštini Vračar Konstantin Samofalov kaže da je apsolutno jasno da će stari sportski centar najverovatnije biti srušen.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Ne postoji opština u Beogradu, niti u Srbiji, koja ima dva sportska centra. Ako planiraju da grade novi od 500 miliona dinara, logično je zaključiti da će srušiti stari. A i situacija na terenu na to ukazuje“, navodi Samofalov u razgovoru za Nova.rs.

Kako objašnjava, veći deo sadržaja SC Vračar nije u funkciji.

„Nešto radi, nešto ne radi. Teniski tereni i cela okolina obrasli su u korov, deca koja su decenijama tu dolazila u okviru školskog programa za nastavu fizičkog vaspitanja, sad su za to uskraćena. Telefoni sa sajta ne rade. Ili nisu u funkciji ili se niko ne javlja, a isto je i sa mail adresom. Ukoliko pošaljete mail, što sam pokušao više puta, vrati vam se odgovor da je u pitanju nevažeća adresa“, kaže Samofalov.

Mišljenja je da sve polako ide ka tome da SC Vračar potpuno propadne i da se tako obrazloži njegovo buduće rušenje.

„Siguran sam i već mesecima upozoravam na to da su Goran Vesić i naprednjaci samim oduzimanjem sportskog centra za nameru imali da taj plac unosno prodaju, a zatim i unosno zarade od izgradnje nekog novog poslovno – stambenog objekta na tom mestu“, navodi Samofalov i dodaje da je upravo sudbina SC Vračar bila jedno od 10 pitanja koje je nedavno poslao Vesiću i na koje nije dobio odgovor.

Pitanjima Samofalova nedavno se pridružila i Stranka slobode i pravde, takođe bez odgovora.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na sajtu opštine Vračar ovim povodom postavljeno je saopštenje u kojem se navodi da rukovodstvo preduzima sve kako bi spasilo objekat.

„Dok su oni koji kritikuju uništavali postojeće, aktuelna vlast na Vračaru zajedno sa gradskom i republičkom vlašću pokušava da spasi i renovira postojeći razoreni sportski centar do 2016. i izgradi novi sportski centar na drugoj lokaciji. Ulažu se krajnji napori da se spasi sportski centar na Vračaru, koji se od prošle godine zove SC Mirko Sandić“, navodi se u saopštenju.

U pokušaju da saznamo da li će sportski centar opstati ili će biti srušen redakcija portala Nova.rs poslala je pitanja i Sekretarijatu za informisanje Skupštine grada Beograda, ali do objavljivanja ovog teksta odgovore nismo dobili.

Arhitekta Dragoljub Bakić kaže da ne zna ništa o ovom slučaju, ali da prepoznaje manir.

Foto: N1

„Ovako se godinama unazad ruši i gradi u Beogradu. Promeni se namena, ruši se, pa se gradi sa 500 do 600 odsto profita. Ustaljena šema, nemam sumnje da je i u ovom slučaju tako. Koliko ja znam ništa ne fali tom centru, čim je u kakvoj takvoj funkciji“, zaključuje Bakić.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare