Goran Vesic pocetak postavljanja spomenika Stefanu Nemanji
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

"Prihvatio sam predlog Udruženja građana sa Vračara i Gradske opštine Vračar da se zaustavi izrada urbanističkih planova. Zajedno sa gradskim urbanistom Markom Stojčićem naložio sam da se odmah obustavi izrada planova detaljne regulacije na teritoriji gradske opštine Vračar do završetka izrade Plana generalne regulacije grada Beograda koji je u izradi, a koji će biti usvojen do kraja 2021. godine", objavio je na svoj zvaničnom Fejsbuk profilu zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

O tome kakvi su se to „urbanistički planovi“ kovali oko istorijskog jezgra beogradske opštine Vračar najbolje govori izjava koju je za Nova.rs dao Konstantin Samofalov, predsednik odborničke grupe Oslobodimo Vračar.

Pročitajte još:

Naime, on je upozorio da će, prema izrađenom Planu detaljne regulacije, na desetine objekata na potezu između Smiljanićeve, Krunske, Kneginje Zorke i Njegoševe na Vračaru biti srušeni, a reč je o zgradama od kojih neke uživaju status prethodne zaštite.

Zgrade koje ce se navodno rusiti na Vracaru
Foto: Ivan Torbica

Pošto je javnost burno reagovala na takve najave, na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu oglasio se i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

„Danas sam se sastao sa predstavnicima Udruženja građana Topolska i Društva za ulepšavanje Vračara. Sastanku su prisustvovali Marko Stojičić, glavni urbanista Grada Beograda i dr Milan Nedeljković, predsednik Gradske opštine Vračar.

Predstavnici Udruženja građana Topolska, Društva za ulepšavanje Vračara i predsednik Gradske opštine Vračar izrazili su zabrinutost zbog „investitorskog urbanizma“ koji predlažu urbanističke planove ne vodeći računa o zaštiti istorijskog jezgra Vračara posebno zbog najave plana za blok između Кrunske, Smiljanićeve i Njegoševe.

Pročitajte još:

Prihvatio sam predlog Udruženja građana sa Vračara i Gradske opštine Vračar da se zaustavi izrada urbanističkih planova. Zajedno sa gradskim urbanistom Markom Stojčićem naložio sam da se odmah obustavi izrada planova detaljne regulacije na teritoriji gradske opštine Vračar do završetka izrade Plana generalne regulacije grada Beograda koji je u izradi, a koji će biti usvojen do kraja 2021. godine“, napisao je Vesić.

ЗАУСТАВЉЕНА ИЗРАДА УРБАНИСТИЧКИХ ПЛАНОВА НА ВРАЧАРУДанас сам се састао са представницима Удружења грађана Тополска и…

Posted by Горан Весић on Субота, 26. септембар 2020.

U nastavku objave na Fejsbuku, Vesić naglašava da do usvajanja Plana generalne regulacije grada Beograda zaustavljamo izradu svih planova detaljne regulacije za opštinu Vračar, i da je trenutno pet planova u procesu izrade.

„Ova odluka se ne odnosi samo na plan u Tomaša Ježa koji se donosi u saradnji sa građanima, a čiji je cilj da se sačuva park koji je bivši predsednik opštine Vračar 2011. godine prodao privatniku!? Ostali planovi čija je izrada zaustavljena su investitorski planovi koje odbornici Skupštine grada mogu da prihvate ili ne.

„Krunski venac postaće zaštićena kulturno istorijska celina“

Mi nećemo dozvoliti da na Vračaru svaki investitor radi šta hoće kao u vreme od 1993-2016. kada su ovom opštinom vladale zloglasne porodice Samofalov i Tatić kada je opštini napravljena milionska šteta u poslovnom prostoru, kada su nestajali opštinski stanovi i kada su dozvolili da se u sred Кrunske ulice izgradi ona zgrada koja izgleda kao lego kocka, koja je potpuno narušila istorijsko jezgro Vračara.

Očekujemo da Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda završi projekat proglašenja Кrunskog venca za “kulturno istorijsku celinu”. Nova Vlada Srbije proglasiće Кrunski venac kulturno istorijskom celinom i tako će istorijsko jezgro Vračara biti zaštićeno.

Zgrade koje ce se navodno rusiti na Vracaru
Foto: Zoran Torbica

Tokom proteklih godina proglasili smo kulturno istorijskim celinama Terazije i Profesorsku koloniju i zaštitili galeriju Progres i Sava centar koji su postali kulturna dobra. Sve naše odluke prihvatila je Vlada Srbije. Sve su to mogli da urade ovi koji su bili na vlasti u Beogradu do 2013. godine, ali im nije palo napamet da to učine“, napisao je Vesić u Fejsbuk postu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare