U prorežimskim medijima i na društvenim mrežama pojavio se snimak gostovanja Aleksandra Jovanovića Ćute iz Ekološkog ustanka na televiziji Nova, u kojem govori o rudarenju u Srbiji i priča o tome da odluke treba da donosi neko s dobrim namerama. Istog trenutka, to je javnosti predstavljeno kao da Jovanović zapravo nije za zabranu litijuma, već da je stava da to samo ne treba da radi ova vlast. On u izjavi za Nova.rs objašnjava da li je zaista tako.

Naime, Aleksandar Jovanović Ćuta bio je gost emisije „Među nama“ na TV Nova. Tom prilikom govorio je o rudniku litijuma, dogovoru koji su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nemački kancelar Olaf Šolc napravili u Beogradu, zakonima u ovoj oblasti i njihovoj primeni. Ubrzo su na društvenim mrežama objavljeni isečeni delovi ovog razgovora. Tako je bivša poslanica Ivana Parlić deleći ovaj snimak napisala:

„Šta je bre ovo, drugari opozicionari ??!?!? Od „neće kopati niko“ do „kopaće neko sa dobrim namerama“(?!?!) Vrlo mi je nepijatno ovo što čujem“.

Zatim se u prorežimskim tabloidima pojavila vest da Jovanović nije protiv rudarenja, ali da to treba da radi neko drugi, a ne ova vlast.

Ovim povodom, Jovanović u izjavi za Nova.rs kaže da je reč o spinu i da je on za trajnu zabranu kopanja litijuma.

„Treba da budeš teška budala da pomisliš da smo ja i Ekološki ustanak za iskopavanje litijuma. Stvari funkcionišu ovako… Nekoliko toksičnih kretena nešto napiše na X, to prenesu Blic i Informer, a onda ja treba to da komentarišem i demantujem. Ne pada mi na pamet da se bavim tom toksičnom X zajednicom. Svima onima koji život provode na drištvenim mrežama mogu da poručim samo d akopanja litijuma neće biti. Ja sam za trajnu zabranu. Dakle, litijum samo preko mene mrtvog“, kaže Jovanović za Nova.rs.

Dalje objašnjava na šta je tačno mislio kad je govorio o „dobrim namerama“.

„Kad sam govorio o dobrim namerama govorio sam ne o litijumu, već o rudarenju generalno i o Zakonu o rudarstvu koji je pisan za Rio Tinto, Dandi i Vučićeve kumove. Taj zakon treba resetovati. To znači da svaku dozvolu koju je ova vlast izdala za istražne radnje i eksploataciju treba otvoriti za javnost i podvrgnuti ih detaljnoj analizi. Tamo gde je na bilo koji način prekršen zakon, treba momentalno zaustaviti projekat i dozvole staviti van snage“, zaključuje Jovanović.

A šta je tačno rekao u gostovanju na Novoj?

Govoreći o dogovoru Aleksandra Vučića i Olafa Šolca, kao i skorašnjim komentarima američkog ambasadora Kristofera Hila u vezi rudnika litijuma i protesta u Srbiji, Jovanović je kazao:

„Čak i da ispunjavaju najbolje standarde na svetu, čak i da ne zagađuje životnu sredinu, što je nemoguće, jer vi nemate rudnik koji ne utiče na živootnu sredinu… To je njihova stvar. Njihov litijum njihova stvar, naš litijum naša star. I mi ćemo se pitati da li će se eksploatisati. Odmah da kažem neće i to trajno. Kao što piše u ovom zahtevu, iako neko to tumači drugačije. Znači, zabrana eksploatacije litijuma na čitavoj teritoriji Republike Srbije“, rekao je Jovanović i nastavio:

„Vi imate Zakon o rudarstvu koji je trenutno na snazi, gde mi pojma nemamo čime mi raspolažemo. Ne bi bilo loše, za početak, kao u svakoj kući kad imate porodicu, ona zna šta je njena imovina, šta je njeno nasledstvo, čime raspolaže. Da mi konačno ustanovimo koliko smo mi zapravo bogata zemlja, čime raspolažemo kad su u pitanju rudna bogatstva, prirodna bogatstva, pa da onda dođe neko ko ima dobre namere i da odlučujemo svi, onakko kako se odlučuje u jednoj kući. A ne da odlučuje samo jedan, ovaj palačinkar, koji umesto da time raspolaže kao pravi domaćin, on funkcioniše kao konobar koji je rasprostro švedski sto i ko god naiđe može da uzme štagod hoće. Treba vam litijum? Evo litijum? Treba vam zlato? Evo Kinezima bakar i zlato? Rusi? Evo gas i nafta“.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare