Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Čišćenje kovid bolnice u Batajnici, obezbeđivanje i čišćenje sedišta policije, ali i "pranje pare" sve su to poslovi, neki zakoniti, a neki sa druge strane zakona,  koji se vezuju za nekoliko firmi pod kontrolom Slobodana Zdravkovića, vlasnika "Emporio tima". A upravo Zdravkovića Tužilaštvo sumnjiči za pranje para i organizovani kriminal.

Firme „Vip sekjuriti“ i „Tisten grupa“, koje su radile na poslovima obezbeđenja, održavanja i  čišćenja sedišta beogradske policije, kako piše nedeljnik NIN, Tužilaštvo za organizovani kriminal sumnjiči za pranje novca,  izbegavanje plaćanja poreza i organizovani kriminal.

Angažovane su, prema ovim navodima, u februaru 2020. godine da obezbeđuju sedište MUP u Ulici kneza Miloša u centru Beograda, a često su ih angažovala i druga ministarstva, državne institucije, javna preduzeća i komunalna preddizeća .

Da je jedan od vođa ove grupe nadležni sumnjiče Slobodana Zdravkovića, vlasnika Emporio tima, koji navodno kontroliše firme „Vip sekjuriti“ i „Tristen grupu“, kao i „Tajm partner“.

O ovoj poslednjoj firmi, „Tajm partner“, već je pisala Nova.rs,  nakon otkrića da ta kompanija brine o higijeni kovid bolnice u Batajnici.

Reč je o ugovoru koji je sklopljen 4. decembra prošle godine, vrednom nešto više od 1,6 miliona evra, a koji je potpisao Milika Ašanin, direktor Kliničkog centra Srbije, u okviru kojeg bolnica u Batajnici radi. Kako je otkrila Nova.rs, usluge pranja i peglanja veša pacijenata u kovid bolnici u Batajnici višestruko su skuplje nego prosečne, javna nabavka na kojoj im je određena cena bila je hitna i imala samo jednog ponuđača.

Ponude su, navodi se u dokumentaciji koju je objavila Nova.rs, poslate 26. novembra, i to na adresu pet ponuđača. Na ponudu je odgovorio samo pomenuti „Tajm partner“. U njoj se navodi da će pomenuta firma usluge pranja, sušenja, peglanja i transporta veša obavljati po ceni od 262 dinara po kilogramu.

Sporno je u ovom poslu što je nabavka označena  hitnom uprkos činjenici da se bolnica u Batajnici gradila od avgusta meseca. Druga sporna činjenica je kada se ovaj ugovor uporedi sa nekim sličnim, recimo onim, koji je bolnica KBC Bežanijska kosa sklopila u oktobru prošle godine. Ta usluga u objekat na Bežaniji je značajno jeftinija – dok je kilogram veša u Batajnici procenjen na 226 dinara, u KBC Bežanija iznosi svega 60 dinara.

Od čišćenja do postavljanja javne rasvete

Firma „Emporio tim”, u kojoj se i kao zvanični vlasnik navodi Slobodan Zdravković, pominjala se u nekoliko afera.

Spisak delatnosti ove firme je vrlo zanimljiv i šarenolik, od čišćenja postavljanja javne rasvete.

Jedna od javnosti najpoznatijih afera, u kojima se spominjao “Emporio team” jeste ona kada su usluge održavanja higijene u Ministarstvu unutrašnjih poslova, praktično preko noći porasle sa 30 miliona na 70 miliona dinara godišnje.

Za ovaj posao angažovano je nekoliko firmi, među kojima je, kao su preneli tada mediji, i ona u vlasništvu bivše državne sekretarke MUP Milene Vuković.

„Emporio team“ bavio se i postavljanje ulične rasvete u Beočinu Bogatiću, Jagodini i Kruševcu. I ti poslovi su naravno pobudili interesovanje javnosti zbog više nejasnih i netrasnpretnih detalja.

Tako je ustanovljeno da su od 24 ugovora za ugradnju LED svetiljki u mestima širom Srbije, 22 dobile iste firme.

Naime, četiri firme Resalta, Esko Elios, U Lajt i Kip Lajt i njihovi partneri pobedile su na 22 od 24 tendera za modernizaciju javne rasvete i obezbedile sebi oko 50 miliona evra iz lokalnih budžeta.

Na listi partnera Resalte nalazila se i firma Emporio tim, čiji je vlasnik i direktor Slobodan Zdravković.

Firma Kip Lajt poznata je po tome što već više od deset godina snabdeva Beograd novogodišnom rasvetom, a u centar pažnje je bila nabavka jelke od čak 83 hiljada evra, koju su nakon burnih reakcija javnosti, „poklonili“ Gradu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)