Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Usluge pranja i peglanja veša pacijenata u kovid bolnici u Batajnici višestruko su skuplje nego prosečne, javna nabavka na kojoj im je određena cena bila je hitna i imala samo jednog ponuđača, otkriva Nova.rs.

Pišu: Vojislav Milovančević i Mihailo Jovićević

Za higijenu „svemirskog broda“ kojim ratujemo sa koronom, i u kojem desetine časnih lekara svakodnevno kuburi sa nedostatkom osnovnih sredstava za rad, brine „Time partner d.o,.o.“ iz Beograda, i to po ceni od 189.216.000 dinara sa obračunatim PDV, odnosno nešto više od 1,6 miliona evra.

Ova cena navodi se u ugovoru do kog je došao portal Nova.rs, a koji je sklopljen 4. decembra ove godine, na dan početka rada bolnice, i koji potpisuje Milika Ašanin, direktor Kliničkog centra Srbije, u okviru kojeg ova bolnica i radi.

Ponude su, navodi se u dokumentaciji koju smo dobili, poslate 26. novembra, i to na adresu pet ponuđača. Na ponudu je odgovorio samo pomenuti „Time partner“. U njoj se navodi da će pomenuta firma usluge pranja, sušenja, peglanja i transporta veša obavljati po ceni od 262 dinara po kilogramu.

Šta je sporno

Najpre, ova nabavka označena je hitnom uprkos činjenici da se bolnica u Batajnici gradi od avgusta meseca. Da li ponuđač tada nije mogao da proceni troškovi ili kapacitete bolnice pa nije stigao da posao ponudi većem dijapazonu firmi – nije poznato. Tek, fakat je da ovakav način oglašavanja javnih nabavki u mnogome olakšava proces izbora izvođača radova, ali ga čini i manje poštenim i transparentim.

Druga sporna činjenica otkrije se kada se ugovor o pranju i peglanju veša iz batajničke bolnice uporedi sa nekim drugim, „prosečnim“ kako ga označava naš izvor. U svrhu poređenja pomenutih troškova, prilažemo i sličan ugovor koji je bolnica KBC Bežanijska kosa sklopila u oktobru prošle godine.

Ova nabavka bila je „otvoreni postupak“, ponude su dostavile tri firme, u finalu su ostale dve, pobedu na tenderu odnela je „Jupiter lavanda group“, koja je na kraju i dobila ugovor za godinu dana pranja i peglanja veša, u vrednosti od 18.999.999,60 dinara, sa PDV.

Interesantno, „Lavanda group“ koja je osvojila taj tender partner je pomenutom „Time parnteru“ koji je dobio tender za Batajnicu. Međutim, ovaj tender za objekat na Bežaniji bio je značajno jeftiniji – dok je kilogram veša u Batajnici procenjen na 226 dinara, u KBC Bežanija iznosi svega 60 dinara.

Jedino logično objašnjenje je da je varijacija cene prisutna zbog dodatne usluge „transporta veša“, koja ne postoji u slučaju KBC Bežanija, a u slučaju Batajnice čini nabavku skoro četiri puta skupljom.

O preplaćenim uslugama pranja i peglanja veša u bolnicama večeras je ponovo govorila potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinike Tepić.

Tepić je ispred zgrade RTS-a pokazala ugovore, koji su bez javne nabavke, po hitnom pregovaračkom postupku, sklopljeni između Kliničkog centra Srbije i određenih firmi bliskih režimu kojima se dokazuje, kako kaže, da „zarađuju na nesreći, bolesti i smrti građana, čak i na pranju veša“.

Foto: Facebook / Marinika Tepić

Reč je preplaćenoj usluzi pranja, sušenja i transporta veša, ali sada u Kliničkom centru Srbije koji je tu uslugu platio 262 dinara po kilogramu, a za iste usluge u Kliničkom centru Vojvodine se plaća 75 dinara, znači tri do četiri puta manje, rekla je Tepić.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare