Sofija Mandić Foto: Ivan Dinić/Nova

Centar za pravosudna istraživanja - CEPRIS je saopštio da su vest da je tužilac Nenad Stefanović prijavio tužiteljku Bojanu Savović Etičkom odboru VST i zastrašivanje još jedne njihove članice Sofije Mandić, "dva nova 'bisera' u đerdanu pritisaka i pretnji koje aktuelni režim već godinama steže oko vrata nevladinim organizacijama u Srbiji".

Ispod pročitajte saopštenje CEPRIS-a u celosti.

„Juče je objavljena vest da je tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Nenad Stefanović, još pre mesec dana podneo takozvanu ‘inicijativu za davanje mišljenja’ Etičkom odboru Visokog saveta tužilaštva, kojom traži da se preispitaju izjave tužiteljke Bojane Savović, članice CEPRIS-a, iz emisije ‘Utisak nedelje’, kao i jednog priloga koji je emitovan na TV N1. Njen navodni prekršaj, sastoji se u tome što je tužiteljka Savović u tim prilikama iznela mišljenje o Stefanoviću, njegovom postupanju i rukovođenju tužilaštvom i time prekršila Etički kodeks. Naime, Stefanović smatra kako je tim izjavama Bojana Savović ‘narušila čast i ugled javnotužilačke funkcije i poverenje javnosti’.

Istog dana, na vratima prostorija pojavila su se dvojica nepoznatih muškaraca, koja su članici CEPRIS-a i pravnici Sofiji Mandić izrazila tobožnju želju da se učlane u organizaciju, iako svako ko prati rad naše organizacije zna da se tako ne postaje njenim članom, prenosi N1.

Opravdano, stoga, sumnjamo da je u trenutku angažovanosti Sofije Mandić u GIK taj iznenadni dolazak trebalo da joj stavi do znanja da u svakom trenutku mogu da upadnu u naše prostorije i da zastrašuju naše članove.

I prvi i drugi događaj samo su dva nova ‘bisera’ u đerdanu pritisaka i pretnji koje aktuelni režim već godinama steže oko vrata nevladinim organizacijama u Srbiji, a naročito CEPRIS-u. Zajednička ideja koja je okupila pravnike različitih profesija u CEPRIS-u jeste dosledno i stručno zastupanje i odbrana ideala pravne države, nezavisnog pravosuđa i samostalnog tužilaštva. Vladajući režim se odavno okomio na CEPRIS upravo iz razloga što je suština i temelj njegove egzistencije sve suprotno od toga: vladavina jačeg, zavisno sudstvo/tužilaštvo i rašireno bezakonje.

Međutim, novina je da trenutna vlast sada kombinuje dva metoda pritiska. Prvi je dobro poznat i ‘legalan’, poput prijave ‘Tužilaštvo-to-sam-ja Stefanovića’. Ali drugi reketaški i nasilnički, tako omiljen svakom samodržavlju, je novina, barem kada je u pitanju CEPRIS.

Smatramo izlišnim da uopšte odgovaramo na navode da je istupima tužiteljke Savović ‘narušen ugled i čast’ ‘Tužilaštvo-to-sam-ja-Stefanovića’ ili da je njenim uvidima o tome kako tužilaštvo funkcioniše ugroženo poverenje javnosti u javno tužilaštvo (koje poverenje?).

S druge strane, ne smatramo izlišnim da istaknemo kako prizemni i nasilnički metodi pritisaka neće zastrašiti ili ućutkati ni tužiteljku Savović, ni Sofiju Mandić, ni druge naše istaknute članove koji su meta stalnih napada. Štaviše, odlučni smo da protiv njih preduzmemo sve pravne korake, kako bi za svoje protivzakonite postupke odgovarali. Jer, odgovornost za ta, kao i za mnoga druga, još uvek nekažnjena nedela, biće jedan od prvih koraka u uspostavljanju vladavine prava u Srbiji, za koju se CEPRIS od svog osnivanja svim snagama bori i zalaže.“

***

BONUS VIDEO – Sofija Mandić o Ruskoj listi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar