Sofija Mandić Foto: Ivan Dinić/Nova

Članica proširenog sastava Gradska izborne komisije Sofija Mandić izjavila je da je na sednici ovog tela posumnjano na niz nepravilnosti nakon predaje potpisa za listu Ruska stranka - Slobodan Nikolić, ali da su svi predlozi za ispitivanjem neregularnosti odbijeni od ostalih članova, kao i da je ta lista proglašena validnom za učestvovanje na lokalnim izborima. Ona je zatražila od Gradske izborne komisije da se predstavnicima opozicije omogući uvid u tu listu, kako bi uložili prigovor.

Podsetimo, na lokalnim izborima u Beogradu 17. decembra učestvovaće i Ruska stranka Izborna lista Ruska stranka – Slobodan Nikolić proglašena je 15. novembra većinom glasova Gradske izborne komisije , i ako je deo članova tražio da se proveri da li su potpisi građana koji su podržali tu listu ispravni ili su falsifikovani.

„Mi smo popodne primili potpise i nakon dva i po sata je bila zakazana sednica na kojoj je bilo planirano da se ta lista proglasi. Gospodim Alimpić i ja smo bili pri prijemu tih potpisa i videli smo u startu dosta sumnjivih stvari na toj listi kandidata. Tu nije bilo reči o osobama koje predstavljaju rusku nacionalnu manjinu u Srbiji. Da budemo načisto, oni imaju pravo da se kandiduju na izborima i da se zovu Ruska stranka, ali ovo nije napad na rusku nacionalnu manjinu. „, kaže Mandić.

Pojašnjava da manjine imaju pravo da se takmiče na izborima, ali oni koji planiraju da zloupotrebe zakonske norme i da se predstavljaju kao Rusi, a da to nisu – moraju biti sankcionisani.

„Nama se čini da je to slučaj. Dakle, nema kandidata koji se zovu i prezivaju tako da se može reći da je reč o nacionalnim manjinama. Gledali smo te potpise i koliko smo mogli u toj brzini da vidimo da se tu radi o potpsiima sa istim rukopisima, i da to nisu različite osobe. To nisu bili autentični potpisi“, izričita je Mandić.

Još jedan koji je produbio sumnju je da su potpise overavali opštinski overavači, a ne notari.

„Ko može da dođe u posed isključivo opštinskih overivača i da baš svima njima izađu u susret“, zapitala je Mandić.

Međutim, njene sumnje su bile „neopipljive“, jer ono što se njoj činilo, moglo je da se od strane predstavnika vlasti – demantuje.

„A onda smo krenuli drugim putem i shvatili da Beograd nije tako veliki grad i da ako pogledamo tu listu potpisnika, da ćemo nekoga prepoznati. Ja sam prepoznala osobu koju dugo poznajem i odmah sam znala da ona to nije potpisala, znajući njen političke afinitetet. Pozvala sam je, proverila, i ona je rekla da nema pojma o čemu pričam. I tu je krenuo zaplet. Ja sam rekla to na sednici, ali je to izglasano, jer mi živimo u falsifikatu“, navela je sagovornica N1.

Ističe da je to što se desilo na sednici GIK metafora onoga što mi živimo.

Sofija Mandić Foto: Ivan Dinić/Nova

„Tražili smo da se odgodi proglašenje liste, i da se ispitaju potpisi koje je taj overivač overio. Tražili smo da vidimo da li imamo jedan ili 501 falsifikat. Taj predlog je odbijen“, kaže Mandić i dodaje da su nakon toga ostali članovi Gradske izborne komisije odbili njihove primedbe.

„Poražena sam činjenicom da se u jednom takvom organu preglasavamo oko toga da li trebamo ispitati da li je nešto falsifikat ili ne“, zaključila je Mandić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar