Večeras u devetnaest časova Čačani su ustali u borbi protiv nasilja.

Građani su se okupili kod spomenika Stepe Stepanovića. Pročitani su već svima dobro poznati zahtevi – ukidanje dve televizije sa nacionalnim frekvencijama zbog promovisanja bluda i nemorala Happy i Pink, smenu članova REM-a, rukovodstva RTS, gašenje tabloida koji promovišu nasilje, kao i ostavke ministra policije Bratislava Gašića i direktora BIA, Aleksandra Vulina.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Okupljenim građanima su se obratili ekološka aktivistkinja iz SEOSA, Ljiljana Bralović i profesorka psihologije Senka Kostić. One su govorile o svim problemima sa kojima se narod suočava.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Nasilje trpimo svi. Od dece, preko studenata, profesora, glumaca do seljaka i radnika. Svakodnevno nas ‘bombarduju’ neistinama sa nacionalnih frekvencija. Jedan čovek nas ‘siluje’ govoreći sve i svašta. To je Aleksandar Vučić i njegova klika. Ne mogu da kažem da su oni elita“, poručila je Ljiljana Bralović navodeći da se srami od Stepe pred čijim spomenikom govori.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Devojka koju je pregazio sin Željka Mitrovića nije kriva, kao ni Stanika Gligorijević, a ni deca u Ribnikaru. Mi smo ‘krivi’ jer smo se usprotivili pogubnom režimu Aleksandra Vučića“, kazala je Bralović.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

On kaže da njemu neko preti, ali mi ćemo da ga branimo, rekla je Bralović.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Branićemo Vučića zbog njega samog, dece, majke, ali i zbog toga što mora da odgovara pred sudom“, istakla je Bralović.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Kako je navela nije dovoljno biti dobar i častan kako bi ovo zlo nestalo.

„Želimo normalno društvo, a njegovo kreiranje je zajednička odgovornost. Nećemo sa nacionalnih frekvencija da slušamo priče osuđenih kriminalaca“, poručila je Senka Kostić.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Ona je podsetila da je 35 hiljada građana potpisalo inicijativu za ukidanje rijalitija.

„Srbija ima kreativne ljude koji će smisliti nove edukativne programe. Hoćemo da se naša deca ugledaju na Nadeždu Petrović ne na starlete, a tragični događaji u našoj zemlji naterali su nas da izađemo na ulice“, istakla je ona.

Bezbednost je, istakla je psihološkinja, osnovna potreba.

„Samo želimo da naša zemlja postane Srbija bez nasilja“, rekla je Kostić.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Čačanima je dosta samovolje i odsustva odgovornosti moćnika kako na republičkom, tako i na loklanom nivou, smatra Dragan Bisenić. „Imali smo nesreće u ‘Slobodi’, trovanje Morave, rušenje mostova. Mladi životi su izgubljeni, a krivci zaštićeni i zauzeti bogaćenjem na uštrb narodnih para“, ocenio je Bisenić ističući da Čačani ne mogu više da čekaju pravdu, već idu ka njoj.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Po rečima Violete Marković narod više ne može da trpi, jer je „dogorelo do nokata“.

„I pomoćnik gradonačelnika Čačka, Miroslav Petković nas je pozvao da izađemo večeras, jer je na svom instagram nalogu poručio da smo kreteni koji bi trebalo da idu na psihijatriju. Da li je to normalan govor nekoga ko vodi prestonicu kulture. Bruka i sramota“, istakla je ona za naš portal.

Nakon obraćanja prisutnim građanima održana je protestna šetnja od spomenika Stepe Stepanovića Ulicom gospodar Jovanovom, potom Karadjordjevom, Kralja Petra Prvog, Ljubićkom, Bate Jankovića, Župana Stracimira i preko trga do spomenika Vojvode Stepe.

Inače tehničku organizaciju protesta sproveli su Narodna stranka, Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Dveri, Nova Srbija i GG „Čačak je naš“.

***

BONUS VIDEO:  Dragan Bjelogrlić – govor na protestu Srbija protiv nasilja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar