Ana Brnabić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić izjavila je da je posle 2014. godine postavljen u drustvu visok standard dijaloga, ali da ona lično ne bi inicirala dijalog stranaka vlasti i opozicije "jer je njen posao da vodi vladu". Kaže i da bi volela da vidi Nikolu Selakovića u svom kabinetu.

„Ministarstvo za dijalog će biti tu da vodi dijalog sa civilnim društvom, a ako neko hoće neki drugi dijalog, može ga pokrenuti u drugim institucijama“, rekla je Brnabić na RTS u i dodala da će od Srpske napredne stranke zavisiti da li će na takav dijalog pristati.

Kako je navela, vanparlamentarne stranke su već inicirale takav dijalog, pa su ga napustile, i ne zna „da li treba ponovo razgovarati sa ljudima koji su jednom napustili dijalog“.

Volela bih da vidim Selakovića u svom kabinetu

Brnabić nije želela da komentariše medijska nagađanja o tome da će generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković biti novi šef diplomatije, ali je istakla da bi, kako se izrazila, osobu njegovog kalibra volela da vidi u svom kabinetu.

„A da li će tako biti, videćemo u nedelju“, rekla je Brnabić gostujući u emisiji Upitnik na RTS-u.

Imala je, kaže, fenomenalnu saradnju sa Selakovićem još dok nije bila premijer.

„Bio je efikasan ministar pravde, čovek koji mnogo zna, govori najmanje dva svetska jezika…“, rekla je Brnabićeva.

O Medijskoj strategiji u prvih 100 dana vlade

Ono što mora da se uradi u prvih 100 dana rada nove vlade jeste usvajanje Akcionog plana i početak implementacije Medijske strategije, rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da je tokom ovog mandata vlade formirana Radna grupa za Medijsku strategiju, koju su činila sva relevantna novinarska i medijska udruženja.

„Problem je što još uvek nismo usvojili Akcioni plan, tražimo način, u ovom trenutku ne bih pričla o tome iz nekih drugih razloga“, rekla je Brnabićeva.

O promeni Ustava

Kada je u pitanju promena Ustava, naročito njegove preambule, Brnabić ističe da to nije „na njoj nego na građanima Srbije“.

Promenu Ustava Srbije može da preporuči parlament, a odluka je na građanima, dodala je ona.

Kaže da je ponosna što je njena vlada na tome radila 18 meseci, da je otvorena javna rasprava, ali da je promena ustava u ingerenciji Skupštine i građana, a ne vlade.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare