VANG JI I ANA BRNABIC
Vang Ji i Ana Brnabić Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je večeras sa državnim savetnikom i ministrom inostranih poslova Kine Vang Jijem o bilateralnim odnosima i načinima njihovog produbljivanja i razvoja.

Brnabić je zahvalila na pomoći koju je Kina tokom pandemije korona virusa pružila Srbiji u stručnoj medicinskoj pomoći, opremi i podršci u vakcinaciji i istakla da je to dodatno učvrstilo čelično prijateljstvo dve zemlje koje se produbljuje i projektom izgradnje fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije Sinofarm.

Premijerka je istakla i značaj saradnje sa Kinom na polju razvoja infrastrukture i novih velikih ulaganja kineskih kompanija u Srbiji i pored činjenice da pandemija i dalje traje, uz napomenu da dinamika realizacije većine projekata ide dogovorenim tempom, a da se neki od njih završavaju i brže od rokova predviđenih ugovorom, navodi se u saopštenju Vlade.

Posebnu zahvalnost Brnabić je izrazila zbog uspešne privatizacije Železare Smederevo, zahvaljujući kojoj je, kako je naglasila, sačuvano više hiljada radnih mesta, kao i pronalaženju strateškog partnera za RTB Bor.

Srbija, takođe, pridaje veliki značaj i pruža snažnu podršku globalnoj inicijativi kineskog predsednika Si Đinpinga „Pojas i put“ i mehanizmu saradnje Kina-CIEZ, dodala je premijerka, istakavši da je naša ambicija za daljim razvojem političkih, ekonomskih i svih drugih odnosa velika.

Vang Ji je zahvalio na čestitkama i ukazao da se prijateljstvo dve zemlje, na ravnopravnim osnovama, razvija u korist oba naroda. Istakao je da je Kina spremna da i dalje bude istinski prijatelj Srbiji i zato Beograd može u potpunosti da računa na svaku vrstu pomoći koja bude potrebna.

On je istakao da i dalje ima prostora za saradnju, posebno kada je reč o robnoj razmeni, a s obzirom da zna koliko je premijerka posvećena razvoju digitalizacije i inovacija, Kina i na tom polju stoji u potpunosti na raspolaganju Srbiji.

BONUS VIDEO Zoran Milanović o Merkeli i Vučiću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare