Ana Brnabić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne očekuje da na sastanku predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu našoj delegaciji budu postavljeni ultimatumi jer, kako je istakla, Srbija danas nije u poziciji da joj bilo ko daje ultimatume.

„O ultimatumu nema reči. Srbija danas nije u takvoj poziciji da joj bilo ko daje ultumatume, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije državnik te vrste. Srbiji su mogli da se serviraju ultimatumi nekada, danas svakako ne. I to znaju i poštuju svi strani državnici i lideri u inostranstvu“, rekla je Brnabić gostujući na Pinku.

„Jesmo malo zabrinuti zato što se u albanskim medijima na Kosovu i Metohiji najavlje ovaj sastanak kao najvažniji datum za Prištinu ili takozvanu Republiku Kosovu od jedostranog proglašenja nezavisnosti. Moguće da oni imaju neke informacije koje mi nemamo“.

Istakla je da Srbija ima jako korektne odnose sa SAD, sa administracijom predsednika SAD Donalda Trampa.

„Mi stvarno imamo bolju komunikaciju, bolju nego što smo imali u prethodnih nekoliko decenija sa administracijom u Vašingtonu, tako da ne ultimatume ne očekujem. Aleksandar Vučić nije čovek kome se serviraju ultimatumi, ali očekujemo izuzetno teške razgovore“, rekla je Brnabić i dodala da je naša delegacija otišla u Vašington izuzetno spremna.

Ona je podsetila da su sa predsednikom Vučićem u Vašington otišli i ministar finanasija Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

„Oitšao je tim koji je potpunosti spreman da razgovara o projektima koji će dovesti do boljeg povezivanja, normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a to je nešto na čemu Aleksandar Vučić radi od 2014. godine“, rekla je Brnabić.

Dodala je da Vučić stalno apeluje na ekonomsku normalizaciju, ali da Priština za to nije bila zainteresovana.

„I ako su nekad proforme govorili da jesu, zaista nikada nisu i ništa bolje od onih stoprocentnih taksi ne pokazuje to“, dodala je Brnabić.

Nastavićemo da brinemo o Srbima ma gde živeli

„Bez mirnog i stabilnog regiona nema prosperitetne Srbije, a svi u regionu treba da razumeju da bez mirnog i stabilnog regiona nema prosperiteta ni u Crnoj Gori ni u BiH. Zemlje regiona treba da se odvoje od vraćanja u prošlost i da gledaju u budućnost, a Srbija će nastaviti da brine o Srbima ma gde živeli“, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić povodom optužbi da se Beograd meša u unuutrašnje stvati Crne Gore i BiH.

Tim povodom Brnabić je rekla da je cilj politike Beograda već posleđnjih sedam, osam godina bolji život građana Srbije, te da će Srbija i dalje brinuti o Srbima ma gde živeli.

„Da bi naši građani živeli bolje potreban nam je miran i stabilan region, jer bez toga neće biti dovoljno stranih investitora, jeftinih kredita za naše privrednike i građane, neće biti dovoljno novca za izgradnju infrastrukture koja nam je potrebna“, kaže Brnabić.

Povodom rezultata izbora u Crnoj Gori i izjave hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića da je posle parlamentarnih izbora u Crnoj Gori „probuđen velikosrpski projekat koji nastoji da poveže Beograd, Banjaluku i Podgoricu“, Brnabić je rekla da Beograd svakako želi da pomaže i Banjaluku, Podgoricu, Sarajevo i Tiranu i da čini sve za povezivanje regiona i da je to intencija Beograda za koju kaže da nije skrivena.

„Milo optužbama crta metu na čelu Vučiću“

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da su optužbe Mila Đukanovića da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kriv za njegov izborni poraz u Crnoj Gori crtanje mete na čelo Vučiću.

„To moramo jasno da kažemo, jer ako se sutra bilo šta desi da se ljudi koji su to radili ne prave ludi,kao što su se neki mediji pravili ludi kada se to desilo u Srbiji, nažalost, Zoranu Ðinđiću, tada premijeru“, rekla je Brnabić.

Brnabić kaže da je juče bilo „Milo i Vučić“, „a sada je Vučić srušio tog predivnog čoveka“.

„Taj predivni čovek je do juče bio kum balkanski, mafijaški kum. To su oni pričali o tom čoveku, mi nismo pričali ni jedno ni drugo, ni zvanični Beograd, ni predsednik Srbije, ni premijerka. Niko to nije pričao, nego ti mediji kojima je danas taj isti Milo najsvetliji primer demokratije“, rekla je Brnabić.

„Ulažemo ogroman novac u povezivanje regiona, u recimo, autoput do Sarajeva iz dva pravca. To je dobro za sve građane koji žive u regionu bez obzira da li su muslimani, katolici ili pravoslavci. Ne treba da se izvinajvamo što brinemo o Srbima u Crnoj Gori i BiH, ne radimo ništa što nismo već uradili u Srbiji“, navela je Brnabić.

Tako je navela Srpsku kuću u Podgorci, ali i vraćanje kuće Bana Jelačića hrvatskoj zajednici u Srbiji i ulaganje Beograda u njenu obnovu i prisustvo Aleksandra Vučića na otvaranju.

„Ne vidim zašto je tim ljudima problem da Beograd brine o Srbima da li oni živeli u BiH, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji. Tako se isto ponašamo i u našoj kući. Ono što je dozvoljeno njima ne sme nikako valjda biti dozvoljeno Srbiji i Srbima. To su neki drugi problemi“, rekla je Brnabić.

„Fajon pokazala kako izgleda mešanje u izborni proces“

Ona je navela da je evroposlanica iz Slovenije Tanja Fajon, i još sedam njenih kolega, otvorenim pismom građanima Šapca, pokazala  kako izgleda mešanje u izborni proces, ne u jednoj zemlji koja čak nije ni članica EU, nego u jednom gradu, Šapcu, gde će 5. septembra biti ponovljeni lokalni izbori.

Brnabić je dodala i da je Fajon pokazala kako izgleda „živopisna“ demokratija u kojoj se u tom gradu održavaju izbori dok ne pobedi onaj koji je trenutno na vlasti.

Ona je na TV Pink rekla da je neverovatno da se Fajon, kao medijator u Srbiji u međustranačkom dijalogu, toliko zauzima za jednu stranu i da je neverovatno da neko ko je poslanik u EP poziva sve poslanike u EP da daju podršku jednoj strani na lokalnim izborima u Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare