Balsa Bozovic
Balša Božović Foto:FoNet/TV FoNet

Predsednik izvršnog odbora Akademije za razvoj demokratije Balša Božović pozvao je danas "proevropsku opoziciju" da najavljeni razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o "smirivanju tenzija u društvu i ponavljanju izbora" iskoriste da, kako je naveo, pokrenu i najvažnije pitanje za Srbiju - jasno zauzimanje spoljnopolitičkog kursa zemlje.

„Odnos Srbije prema sankcijama Rusiji biće reciprocitetan odnosu Evropske unije prema Srbiji i zbog toga Srbija mora da donese odluku – da li je za evropsku Srbiju ili za izolovanu Srbiju. To je za budućnost naše zemlje najvažnije pitanje“, ocenio je Božović.

Prema njegovom mišljenju,građani Srbije očekuju izvesnost i Vladu koja će, bez obzira na to kolika je većina poslanika podržava u Skupštini, doneti odluku da uvede sankcije Rusiji, uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU i nastavi ubrzani put ka punopravnom članstvu u EU.

„Takvu odluku treba da podrži i onaj deo opozicije koji sebe naziva proevropskim, jer to za Srbiju znači nastavak reformi i dalje jačanje vladavine prava i nezavisnih institucija“, smatra Božović.

On kaže da takva odluka ne bi bila „kolaboracija proevropske opozicije sa režimom“, već „odgovorna, zajednička odluka o spoljnoj politici Srbije, ali i vrednosnoj orijentaciji koju očekuju građani“.

Bonus video: Srbiji skinute sankcije na uvoz nafte – presudilo glasanje protiv Rusije?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare