Božo Prelević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Advokat i član Skupštine slobodne Srbije Božo Prelević kaže da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ovakvim Zakonom o eksproprijaciji “u pokeraškom maniru" provlači Zakon o referendumu, koji mu je suštinski najpotrebniji.

“I zbog Kosova i zbog Rio Tinta i drugih sličnih rudnika koji bi se u Srbiji u budućnosti otvarali, ali i čitavog niza zloupotreba koje bi omogućio. Srpska napredna stranka, vlast, će sasvim sigurno ići sa pitanjem koje nije jasno, tako da 95 odsto građana neće znati šta zapravo hoće sa tim pitanjem. Ono će biti formulisano i medijski propraćeno tako da, recimo, ko je za Srbiju, za našu decu, treba da glasa „da“, a onaj ko nije, neka glasa „ne“. To će biti, naravno, propraćeno kampanjom sa RTS-a, Pinka, Hepija…“, kaže Prelević za Nova.rs.

Postavlja se i pitanje, dodaje Prelević, ko će da čuva glasačke kutije na referendumu.

„Ko će to da radi? Ko će da čuva biračke spiskove i kutije? SNS bez kontrole može da unese 50.000 glasova ili više, koliko god im treba“.

Referendum, naknadno, smatra on, može biti zloupotrebljen za razna pitanja.

„Tako bi SNS, na primer, mogao da ide na referendum sa pitanjem da li ste za ukidanje izbora ili za to da Vučić bude doživotni predsednik, pa ćemo svi doći u ogromnu opasnost da nam manjina koju čini SNS nametne šta god im padne na pamet”, zaključuje Prelević.

BONUS VIDEO: Protest kod Sava centra

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare