Foto: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Šef diplomatije EU Žosep Borelj kaže da i Beograd i Priština, pored postignutog ”punog napretka u nastaku dijaloga”, moraju da učine dalje značajne napore kako bi se došlo do sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa.

”Takav sporazum je hitan i presudan kako bi i Kosovo* i Srbija mogu napredovati na svojim evropskim putevima”, poručio je Borelj.

Borelj je odgovarajući na poslaničko pitanje o optužnici Specijalnog suda protiv Hašima Tačija, i saslušanju Ramuša Haradinaja odnosno činjenici da su u najvišim kancelarijama Kosova ”ličnosti osumnjičenih za ratne zločine ili zločine protiv čovečnosti”, poručio da je Evropska komisija primila k znanju izjavu Specijalnog tužilaštva o podizanju optužnice protiv Hašima Tačija koja trenutno čeka potvrdu .

”EU i dalje snažno podržava rad specijalnih komora i specijalnog tužilaštva. Oni su važna demonstracija posvećenosti Kosova * vladavini zakona, što je ključni element napretka Kosova na evropskom putu, ali i uangažovanja EU sa Zapadnim Balkanom u celini”, napisao je Borel.

Na pitanje kao prisutvo osumljičenih za ratne zločine u vrhu kosovske vlasti može da doprinese pomirenju dve strane, Borelj naglašava da EU pridaje veliku važnost prevazilaženju nasleđa prošlosti i ukidanju nekažnjivosti širom regiona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar