Osnivač pokreta "SRCE" i kandidat na nedavno održanim predsedničkim izborima, Zdravko Ponoš, obraća se javnosti nakon jučerašnjeg incidenta na graničnom prelazu Batrovci.

Konferenciju za medije možete pratiti uživo na Nova.rs.

Ponoš je rekao da pretpostavlja da je objava u medijima o njegovom zadržavanju uticala na to što se situacija na granici, gde je prethodno zadržan, ubrzana.

On je rekao da je sasvim očigledno njemu i članovima njegove porodice zabranjeno da uđu u svoju zemlju na period od dva sata.

“Razlog je bio čekanje na razgovor sa pripadnicima BIA, koji se na kraju nisu ni pojavili. Otvaraju se pitanja prema ministru unutrašnjih poslova Vulinu, šefu granične policije Miletu Andriću – po kom osnovu su nas zadržali i sprečili da uđemo u zemlju, šta se to policajcu otvorilo na ekranu kad mi je uzeo pasoš i šta je iniciralo da me zadrže, kome je javio policajac da sam na granici i ko je javio tom policajcu da me zadrže”, pitao je Ponoš.

Pročitajte još...

On je pitao po kom osnovu je isti taj postupak urađen i za njegovu suprugu i za njegovo dete.

“Pitam i direktora BIA Gašića jesmo li i po kom osnovu, moja porodica i ja pod obradom”.

Ponoš je postavio pitanje šta je njega kvalifikovalo za ovakav tretman na granici.

„Da li je mene za ovaj tretman kvalifikovalo to što sam bio načelnik Generalštaba ili to što se bavim politikom. Da li bi me to snašlo da sam samo penzioner i da se ne bavim samo politikom“, upitao je on, a zatim rekao da postoje dva moguća motiva zbog kojih je zadržan na granici. 

“Prvi motiv je da sam ja stvarno čovek koji je bezbednosno rizičan za ovu zemlju i da stvarno bavim nekim kriminalom. Ako je to tako, ja pozivam bezbednosne službe, pravosuđe da se pozabave sa mnom, da me pozovu na razgovor, saslušaju i da tu stvar rešimo. Ako nije to, nema šta drugo da bude nego politički motivisan progon. Ja sam uveren da je ovo drugo u pitanju”, naglasio je on.

Ponoš podvlači da su pokušaji da ga demotivišu da se bavi politikom bezuspešni. 

“Moram da im kažem – uzalud vam trud svirači, ovo vam neće proći. Ovo će dodatno da me motiviše. Čak ni maltretiranje moje porodice i maloletnog deteta, neće da me obeshrabri”, naglašava on.

Poruka Vučiću – ne diraj mi porodicu

Ponoš je imao i poruku za prvog čoveka države, Aleksandra Vučića.

“Ne diraj mi porodicu, ja tvoju ne diram. To časni muškarci ne rade. Ti cmizdriš svaki put kad ti neko pomene punoletnog člana porodice, a dozvoljavaš da se ovo radi građanima Srbije. Ko god je ovo smislio od njegovih službenika ili odlazaćih ministara, njegova odgovornost je tu i nekad će neko za te stvari morati da odgovara. Neće ga (Aleksandra Vučića prim. aut.) amnestirati činjenica da je odlučio ovaj put da nekog od tih ministara ne postavi ponovo u ministarsku fotelju samo zato što je morao da ga pošalje na odvikavanje od narkotika. Ni to što nekog neće da postavi na ministarsko mesto, jer je to najviše što može da uradi, jer neće da ga pošalje u zatvor, iako ima dovoljno argumenata, jer bi taj i njega mogao da povuče u zatvor. To nije dovoljno, nekad će neko morati da odgovara za ovo”, zaključuje on.

Vidljivost pokreta ih brine

Ponoš je ponovio da ga je čitava situacija motivisala da nastavi da se bavi politikom, uz napomenu da će se konsultovati sa pravnicima oko daljih koraka.

“Ima tu elemenata za obraćanje Ustavnom sudu. Ono što je sasvim očigledno to je da je politička vidljivost našeg pokreta nekoga zabrinula. Ako je ovo što su juče uradili refleksija na to – dobro je da je tako i to je dobar znak da smo na dobrom putu”, istakao je on.

Na pitanje da li je bilo kontakata sa policijom nakon dolaska u Srbiji, Ponoš je rekao da ni sa kim nije razgovarao.

Podsetimo, Zdravko Ponoš je juče oko 17 časova zadržan sa porodicom na graničnom prelazu Batrovci prilikom povratka u Srbiju. Njemu je zabranjen ulazak u zemlju dok sa njim razgovor ne obave pripadnici Bezbednosno informativne agencije (BIA).

Šef stanice granične policije je Ponošu rekao da ne može da uđe u zemlju pošto je radio u sektoru bezbednosti i da moraju nekome da jave kako bi ga propustili.

Međutim, Ponoš je kasnije za portal Nova.rs rekao da se nisu pojavili pripadnici Bezbednosno informativne agencije (BIA).

„BIA se na kraju nije pojavila nego su mi vratili dokumenta i rekli su mi da sam slobodan. Ja sam tražio da mi daju neki papir na osnovu čega su me zadržali skoro dva sata, na šta su mi oni na to rekli da ne mogu“, izjavio je Ponoš.
BONUS VIDEO: Ponoš o sankcijama, Lavrovu i Šolcu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare