Bivši član REM odbrusio Oliveri Zekić: Njena tumačenja su bezobzirna

Politika 13. jul 202218:27 > 18:34
Podeli:
slobodan cvejić rem
Slobodan Cvejić Foto:N1

"Jučerašnja izjava Olivere Zekić na sednici Saveta REM-a je do kraja ogolila način na koji to Regularno telo služi interesima medijskih mogula i političkih stranaka koje oni favorizuju u svojim programima. To je sada već direktno kršenje normi zakona, onog istog po kojem je i REM osnovan", istakao je u izjavi za Nova.rs Slobodan Cvejić, bivši član Saveta REM, profesor i član pokreta "Srce".

Televizije, kao i radio stanice, koje su konkurisale za nacionalnu frekvenciju od 12. do 14. jula predstavljaju svoje programske elaborate članovima Regulatornog tela za elektronske medije. Četiri TV stanice kojima se dodeli dozvola imaće je narednih osam godina, a pri odlučivanju o dodeli neće se gledati šta je koja kuća radila prethodih godina, tvrdi predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić.

Zekić je naglasila da je ovo potpuno novi konkurs, da se neće gledati šta se dešavalo u prethodnih 16 godina i da potpuno iste šanse imaju televizije koje rade godinu dana, ili 15 godina.

Drugi članovi REM-a podsećaju da bi morali to da uzmu u obzir, jer ih na to obavezuje zakon.

"Član 92. jasno govori da regulator prilikom izdavanja dozvole uzima u obzir u kojoj meri su se pridržavali elaborata oni koji su već imali dozvolu", podseća Cvejić.

Ovako bezobzirno tumačenje Olivere Zekić, kako navodi, direktno favorizuje sve dosadašnje četiri televizije koje su imale dozvolu za "nacionalnu frekvenciju", jer su sve četiri odstupale od svojih elaborata.

"Ako je ovo najava da je odluka o tome ko će dobiti dozvolu za naredni period već doneta, samo ostaje da se 'tajno' izglasa, onda nas čeka još osam godina bezobrinosti", naglasio je Cvejić.

 

****

BONUS VIDEO: Savo Manojlović na konferenciji “Stručni razlozi zašto (ne)dodeliti nacionalne frekvencije?” 

Komentari

Vaš komentar