Foto:Profimedia.rs

Portparol Specijalnih veća tužilaštva Kristofer Benet negirao je večeras tvrdnje da je Specijalni sud u Hagu za OVK prestao s radom zbog širenja pandemije korona virusa, prenosi Ljajmi. On je naveo da postoje dve optužnice protiv bivših vojnika OVK, a sudija za prethodni postupak ima šest meseci da potvrdi ili odbaci optužnicu koju je podiglo Tužilaštvo.

„Specijalno tužilaštvo funkcioniše i nastavlja da sprovodi svoj mandat“, rekao je Benet i dodao da su preduzete sve zaštitne mere da  funkcionisanje Suda može efikasno da se nastavi.

Prema njegovim rečima, napravljeni su planovi za vanredne situacije usled širenja pandemije korona virusom, prenosi Kosovo onlajn.

„Specijalno tužilaštvo uspostavilo je planove za vanredne situacije nedugo nakon pojave korona virusa kako bi se osiguralo nastavak rada i efikasnog funkcionisanja. Uvedene mere kao odgovor na Covid-19 u skladu su s preporukama i odlukama odgovornih organa javnog zdravstva, uključujući i rad na daljinu osoblja“, rekao je Benet za Ljajmi.

Dodao je i da su Specijalizovana veća tužilaštva ušla u najosetljiviju fazu svog rada početkom godine.

Benet je naglasio da postoje dve optužnice protiv bivših vojnika OVK, za koje je imenovan sudija za prethodni postupak, koji, kako je naveo, ima šest meseci da potvrdi ili odbaci optužnicu koju je podiglo Tužilaštvo.

Poziv na saslušanje u Hagu dobile su i neke političke ličnosti na Kosovu, uključujući Ramuša Haradinaja, Kadrija Veselija, Jakupa Krasnićija, Rustema Mustafu, Samija Luštakua, Redžepa Seljimija, Ramiza Ljadrovcia, podseća Ljajmi.

Ranije danas je zamenica predsedavajućeg i viši sudija Specijalizovanih veća Kejt Rejnor podnela ostavku na tu funkciju, zbog pandemije korona virusa.