Dragoljub Bakić, Utisak nedelje
Dragoljub Bakić Foto: Nova S

"Prajmeris", odnosno, predizbori za opozicionog kandidata za gradonačelnika Beograda mogu da izvedu na izbore onih 50 odsto građana glavog grada koji inače ne izlaze na glasanje, rekao je večeras arhitekta Dragoljub Bakić gostujući u "Utisku nedelje". "Kada se opameti Beograd, opametiće se i Srbija", dodao je on.

„Njima treba objasniti zašto ne sme da se ćuti“, istakao je Bakić.

Kada je reč o izborima u Beogradu, on je rekao da je njemu interesantna druga polovina Beograđana koja ne izlazi na izbore.

„Interesantna mi je ideja Nebojše Zelenovića, koji je pokazao kako može pozitivno da se upravlja jednim gradom, da se u opoziciji organizuju prethodni izbori. Ako bi se to kod nas organizovalo, moglo bi da dopre do onih 50 odsto građana koji sede i ćute, ne izlaze na izbore“, kazao je Bakić.

On je naveo da veruje da za godina dana u Beogradu može da se promeni vlast, a „kada se opameti Beograd, opametiće se i Srbija“.

Bakić smatra da opozicija može da pobedi na izborima u prestonici i bez dijaloga vlasti i opozicije, jer je vlast, kako kaže, pokazala da nema dijaloga, te da treba razdvojiti izbore u Beogradu od parlamentarnih i predsedničkih izbora.

„Ne treba nama RTS za Beograd, da ljudi vide šta se radi u gradu i da bi shvatili šta se dešava“, izjavio je Bakić.

Đorđe Miketić iz odborničke grupe „Srce grada“ na Starom gradu se složio sa Dragoljubom Bakićem da opozicija treba da se fokusira na Beograd.

Đorđe Miketić, Djordje Miketić, Utisak nedelje
Đorđe Miketić Foto: Nova S

Smatra da opozicija treba da počne da priča o svojim politikama tokom “prajmerisa” i da se ne takmiče sa Aleksandrom Vučićem u tom, kako je rekao, „marketinškom šibicarenju“.

„Promenimo igricu da ne vičemo: Ua Vesić, nego da idemo sa dve, tri, četiri liste i da građanima predstavimo svoje programe tokom prethodnih izbora u opoziciji“ , napomenuo je Miketić u „Utisku nedelje“.

„Prajmeris“ ili prethodni izbori u opoziciji kao rešenje za pobedu na beogradskim izborima jer će građani na taj način doći u uverenje da zaista mogu da izaberu kandidata koji može da pobedi na izborima u glavnom gradu, predlaže predsednik stranke Zajedno za Srbiju i bivši gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Prethodni izbori organizovani su u Budimpešti gde je 70.000 građana mađarske prestonice izabralo kandidata opozicije za gradonačenika glavnog grada. Kasnije je taj kandidat opozicije pobedio na izborima u Budimpešti, a sada opozicija Mađarske organizuje prethodne izbore u opoziciji i za parlamentarnu trku, koja će biti održana naredne godine. Danas lista opozicije ima prednost u odnosu na Orbana prema rezultatima istraživanja javnog menjanja.

Književnik Dragan Velikić je rekao da su predizbori kao u Mađarskoj u redu, ali da nije uveren da građanima nisu potrebni slobodni mediji, pre svega RTS.

Dragan Velikić, Utisak nedelje
Dragan Velikić Foto: Nova S

„Bez slobodnih medija, bez RTS-a sve ovo što se priča ostaje u zabranu jednog veoma malog procenta ljudi“, ukazao je on, dodajući da koliko su mediji važni pokazuje činjenica da ne može da se pokrene još jedan nezavistan list Nova.

Prema njegovom mišljenju, izdvajanje beogradskih izbora je „bacanje koske Aleksandra Vučića“.

Govoreći o dijalogu vlasti i opozicije, on je rekao da u tome opozicione stranke ne treba da učestvuju jer je to strategija zbunjivanja.

„To je koska da se uspava opozicija i gubljenje vremena“, naveo je Velikić u „Utisku nedelje“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare