Dzo Bajden i Entoni Blinken
Džo Bajden i Entoni Blinken Foto: EPA-EFE/Yuri Gripas

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden čestitao je Kosovu Dana nezavisnosti, 17. februara, i poručio da su SAD nepokolebljivi partner Kosova. Isto dana, državni sekretar SAD Entoni Blinken uputio je čestitku Srbiji povodom našeg Dana državnosti, navodeći da su SAD ponosan partner Srbije u jačanju ekonomskih veza, bezbednosne saradnje i podršci energetskoj diversifikaciji Srbije.

Bajden Kosovu

U pismu koje je objavila predsednica kosova Vjosa Osmani, Bajden je rekao da je Kosovo postiglo ogroman napredak tokom 14 godina svoje nezavisnosti i ponovio podršku SAD naporima za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Srbijom, usmerenog na međusobno priznanje.

„Zadovoljni smo što Kosovo nastavlja da gradi i jača svoje pozitivne odnose sa susednim zemljama i nastavićemo da podržavamo vaše napore ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji sa Srbijom, usmerenom na međusobno priznanje“, kaže se u pismu američkog predsednika.

PROČITAJTE JOŠ:

Bajden je i u ovom pismu ponovio činjenicu posebne veze koju njegova porodica ima sa Kosovom.

Prema njegovim rečima, Kosovo je na Samitu za demokratiju pokazalo da je spremno da podeli iskustvo sa drugim zemljama, i tokom ove godine dosledno je pokazivalo liderstvo u međunarodnoj areni.

Američki predsednik je istakao ulogu Kosova u obezbeđenju sigurnog smeštaja avganistanskom narodu, jačanju globalne bezbednosti i kolokacije uz američku vojsku u Kuvajtu.

„Dok se suočavamo sa pandemijom kovid-19, zadovoljan sam što su Sjedinjene Države mogle da ponude još pola miliona sigurnih i efikasnih doza vakcina protiv kovid-19 ovog meseca kako bi zaštitile i pomogle Kosovo u oporavku od pandemije“, dodao je on.

Kosovska predsednica zahvalila je na čestitki i rekla da je Kosovo blagosloveno što na svojoj strani ima stalnog saveznika SAD.

Blinken Srbiji

Blinken je u svojoj čestitki Srbiji poručio da su SAD i Srbija izgradile jake veze tokom poslednjih 140 godina i da se Sjedinjene Države raduju stvaranju još svetlijoj budućnosti zajedno kao partnera u Evropi i na globalnoj sceni.

„Posvećeni smo pružanju podrške Srbiji u ostvarivanju njenog cilja evropskih integracija i ohrabrujemo sveobuhvatnu normalizaciju odnosa usmerenu na uzajamnom priznanju sa Kosovom, što bi doprinelo većoj bezbednosti i stabilnosti u regionu“, navodi se u Blinkenovoj poruci objavljenoj na sajtu Stejt departmenta.

„Naše jake veze ne proističu samo iz onoga što ostvarujemo između vlada već takođe iz zajedničkih napora i težnji običnog građanina Srbije i Amerike, što je osvedočeno u 30. godina Fulbrajtovog programa i pokretanjem novog akademskog partnerstva američkih i srpskih univerziteta“, navodi se u saopštenju.

Blinken je dodao da je ekonomsko partnerstvo SAD i Srbije znatno poraslo 2021. godine sa novim investicijama u sektorima infrastrukture, tehnologije i poljoprivrede.

Dve zemlje su takođe razvile svoju bilateralnu saradnju u odbrani, proslavile 15. godišnjicu Državnog partnerskog programa, održale značajne zajedničke vazdušne vežbe i održale vojne konsultacije na visokom nivou, navedeno je u čestitki.

„Dok gledamo da u budućnost i izgradnju još snažnijih bilateralnih odnosa, želim mir, prosperitet i dobro zdravlje narodu Srbije“, poručio je Blinken.

Bonus video: Bajdenova politika na Balkanu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare