Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Uplatom od 15,47 miliona evra Srbija će dokapitalizovati kompaniju Er Srbija i povećati svoj udeo u vlasništvu na 83,58 odsto. To je samo kap u moru raznih finansijskih intervencija države u ovoj kompaniji od 2013. godine, kada je ugašen JAT i napravljen aranžman sa Etihadom. Sve ove godine iz budžeta se nekontrolisano sipa novac u ovu srpsko - arapsku kompaniju, a samo u roku od pet godina za nju je iz državne kase izdvojeno više od 200 miliona evra.

Teško da iko ima preciznu informaciju koliko je novca svih građana otišlo za Er Srbiju. Reč je o kompaniji koja je nasledila JAT, a u kojoj je Etihad na početku aranžmana imao udeo u vlasništvu od 49 odsto, dok je ostatak pripadao državi Srbiji.

Krajem decembra 2020. prvi put je izvršena dokapitalizacija Er Srbije, kada se vlasnički udeo države sa 51 odsto povećao na 81,97 procenta. Tada je u tu kompaniju uloženo 100 miliona evra. Pre nekoliko dana usledila je nova državna intervencija, pa je za 15,5 miliona evra vlasništvo države povećano za još oko 1,6 odsto.

Predrag Vujović, bivši direktor JAT-a, navodi za list “Novu” da se sa novom dokapitalizacijom zatvara krug koji je počeo 2013. predajom dela kompanije stranom partneru, koji je trebalo da je unapredi. On kaže da već u samom startu nisu određeni jasni ciljevi.

“Reći da se želi da kompanija pozitivno posluje… Pa svaka kompanija želi pozitivno da posluje. Niko ne želi da pravi gubitke. Ako predajete, čak i ispod cene, i očekujete nešto više od toga, onda to morate da specificirate. Kažete, evo vam kompanija, ne morate da date stvarno koliko košta, ali je unapredite za pet godina ili 10, da ta kompanija ima plus 100 evra. Međutim, od samog početka toga nema”, kaže Vujović.

Domaći stručnjaci upozoravali su da cela priča oko Er Srbije nije povoljna po nas, a o tome svedoče i brojke, toliko jasno da jasnije ne može biti. Za 51 odsto udela u novoosnovanoj avio kompaniji iz srpskog budžeta je izdvojeno 90 miliona dolara uz obavezu da će biti namireni i prethodni dugovi JAT-a u iznosu od 237,7 miliona dolara.

Sa druge strane, Etihad je, umesto direktnog ulaganja, pozajmio Er Srbiji 40 miliona dolara koje je kasnije konvertovao u svoj udeo od 49 odsto.

Vujović ističe da je od samog početka bio protiv toga aranžamana i da je kompanija koja je postojala duže 60 godina data na upravljanje kompaniji koja je postojala sedam godina.

Foto: Shutterstock

“To je ona priča – kad sednete u pogrešan voz, sve su stanice pogrešne. Nije sad tu pitanje ni koliko procenata, jer u trenutku kada imate više od 50 odsto vi bi trebalo da kontrolišete kompaniju. Etihadu je data kompanija na rukovođenje prvo neograničeno, a onda na pet godina, a država i pored uvećanog udela i dalje ne kontroliše Er Srbiju”, navodi naš sagovornik.

Upitan da li je Etihad u celom tom aranžmanu nešto izgubio, Vujović odgovara:

“Apsolutno ništa”.

Nije ni čudo imajući u vidu sve druge aranžmane Er Srbije sa svojim suvlasnikom Etihadom koje je skupo platila.

Primera radi, prema pisanju Insajdera, u vreme dok je Er Srbija bila u procesu formiranja JAT je od arapske kompanije iznajmio dva aviona. Prema ugovoru do kojeg je došao Insajder, jedan avion sa posadom je plaćan čak 1,3 miliona evra mesečno. Ugovor su potpisali Kevin Najt direktor strategije i planiranja Etihad grupe i Dane Kondić, tada još direktor kompanije koja još nosi ime JAT.

Er Srbija je od Etihada uzimala i veoma nepovoljne kredite – jedan od 56,5 drugi 63 miliona dolara, sa izuzetno visokom kamatom od 6,55 odsto i troškovima obrade teškim po čak 7,5 miliona evra. Kako je pisao “Danas”, u tom periodu krediti su se na finansijskom tržištu mogli naći sa prinosom i manjim od 2,5 odsto. Samo na ime kamate po svakom kreditu dug prema Etihadu uvećan je za 20 odnosno 23 miliona dolara.

Poseban segment cele ove priče oko Er Srbije je nekontrolisano subvencionisanje te avio kompanije, čak i onda kada to nije bila ugovorna obaveza. Kako je pisao Insajder, država je kroz otplatu starog duga, donacije i subvencije tokom 2018. godine u Er Srbiju uložila oko 20,8 miliona evra, a taj iznos identičan je kao i onaj iz 2017, iako je država po ugovorima bila u obavezi da bespovratno ulaže sredstva do kraja 2016.

Koliko je tačan iznos subvencija bio sve ove godine, teško je utvrditi. Nedeljnik NIN je 2019. objavio da je za pet godina iz srpskog budžeta Er Srbija izdvojila 204 miliona evra.

BONUS VIDEO Aleksandar Vučić odlikovao mađarskjog premijera Viktora Orbana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare