Foto: Shutterstock

Država će uplatiti Er Srbiji 1,82 milijarde dinara, što je 15,47 miliona evra, čime će svoj vlasnički udeo u ovoj kompaniji uvećati na 83,58 odsto, dok će udeo Etihada pasti na 16,42 odsto. Ovo će biti sprovedeno kroz dokapitalizaciju Er Srbije, u kojoj će Republika Srbija postati vlasnik još 1,8 miliona akcija domaćeg avio-prevoznika, plaćajući hiljadu dinara po komadu, proizilazi iz odluke koju je usvojila Skupština akcionara ovog avio-prevoznika. Zajedno sa prošlom dokapitalizacijom, iz decembra 2020. godine, država će svoj ulog u kapital Er Srbije povećati za - ukupno 115,47 miliona evra.

„Ovim se odlučuje da Er Srbija poveća svoj osnovni kapital novim ulozima, izdavanjem 1.818.820 običnih akcija akcionaru – Republici Srbiji, bez objavljivanja prospekta“, stoji u Odluci o izdavanju običnih akcija sedme emisije radi povećanja osnovnog kapitala Er Srbije.

Reč je o zatvorenoj emisiji akcija, za koju nije obavezna objava prospekta.

Etihad, kao manjinski akcionar, nema pravo preče kupovine ovih akcija.

Naime, kako stoji u dokumentima u koje je portal N1 imao uvid, na sednici Nadzornog odbora 29. avgusta, usvojena su dva predloga odluka – jedna o emitovanju akcija , dok je druga predlog Odluke o isključenju prava prečeg upisa akcija.

Ove predloge usvojila je Skupština akcionara Er Srbije na sednici održanoj 30. avgusta 2022.

„Pravo prečeg upisa ukida se ostalim akcionarima, zbog utvrđene trenutne nemogućnosti društva Etihad Ervejz da učestvuje u nužnoj dokapitalizaciji Er Srbije“, stoji u ovoj odluci.

Prvu dokapitalizaciju Er Srbije država je obavila u decembru 2020. godine novčanim ulogom od 100 milona evra.

U junu ove godine Vlada Srbije donosi novi zaključak, kojim se, kako se navodi u dokumentima, „prihvata Izveštaj o proceni vrednosti štete i objektivnog gubitka koje je kompanija Er Srbija pretrpe la zbog pandemije kovida-19 u periodu od 19. marta 2020. do 31. decembra 2021“. Vlada Srbije saglasila se na osnovu nalaza iz tog izveštaja da pored dokapitalizacije sprovedene u decembru 2020. izvrši upis novog novčanog uloga u iznosu od 15,47 miliona evra, što po srednjem kursu iznosi 1.818.820.276 dinara.

Tako, ukupno povećanje uloga Republike Srbije u osnovni kapital Er Srbije iznosi 115.470.000 evra.

Opširnije pročitajte na N1.

BONUS VIDEO Milion dinara za let Moskva – Beograd: Nezapamćen dan u avio-industriji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar