U slučaju pobede opozicije u decembru, predsednik Aleksandar Vučić više neće obavljati ovu funkciju - to je glavna poruka sa mitinga SNS u Smederevu, gde je on još jednom vodio funkcionersku kampanju, ali i poslao jasnu poruku da će povući ako bude delio vlast sa nekim. Sagovornici Nove nemaju dilemu da se Vučić obraćao svojim biračima, kojima je poručio da neće biti tu za njih ukoliko ne podrže SNS. S druge strane, opozicija je tako dobila prostor da mobiliše apsinente da glasaju jer će ako smene SNS, nenadano i pre vremena, ubrzati odlazak Vučića sa Andrićevog venca. Pod uslovom da to nije još jedno u nizu obećanja koje šef naprednjaka na kraju neće ispuniti.

„Prihvatio sam čast da budem nosilac ove liste zato što ću ja da snosim najveću odgovornost. Je l‘ stvarno mislite da je moguće da ja budem predsednik, a da predsednik Vlade bude neko od ovih koji su zemlju uništili. Moguće je da oni budu predsednici Vlade. Pobede li na izborima, ja ću im dati mandat“, poručio je Vučić sa mitinga iz Smedereva gde još jednom, kao član SNS i predsednik države vodio kampanju u koristi SNS.

Foto:TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

Kazao je da neće da glumi predsednika da bi imao „tašnu, mašnu i sekretaricu“ i da ne želi da bude predsednik koji tako vlada. Posredno, Vučić je poručio da ga ne zanima da bude predsednik u okvirima koji je propisan Ustavom. Tamo stoji da je to isključivo ceremonijalna funkcija, bez realne političke moći.

Poruka Vučića je da će se povući jer neće moći da upravlja državom na način na koji je to do sada radio. Time je, kažu stručnjaci, mobilisao svoje biračko telo da shvate da je u pitanju borba za njegovu vlast i moć.  Hamletovska dilema „biti ili ne biti“, odnosno pobeda ili poraz SNS za Vučića su parametar koji će odrediti da li će i dalje želeti da bude predsednik države.

Indirektno, Vučić je svojim biračima zapretio da slučajno ne promene stranu, te da ne smeju da uskrate podršku naprednjacima. Dakle, klasična ucena biračima koji su do sada glasali za doskorašnjem lidera naprednjaka.

Foto:TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

Naučni saradnik na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Dejan Bursać podvlači da Vučić ovakvim izjavama apsolutno izlazi iz svojih ustavnih ovlašćenja, ali da jasno „gađa“ svoje biračko telo.

Prema rečima sagovornika Nove, Vučić je pred njih postavio mogućnost da ako Vladu ne formira SNS, onda neće biti ni njega u izvršnoj vlasti.

“Na stranu što je ta poruka Vučića apsolutno protiv svih ustavnih ovlašćenja predsednika, derogira i sam status Vlade, mislim da ima upotrebnu vrednost u kampanji. Pre svega tu mislim da Vučić šalje poruku labavim i mekanim glasačima SNS, a manje apstinentima. On time pozajmljuje legitimitet i poverenje u sebe koje je kod njegovog biračkog tela veće nego što ima SNS. Ljudi znaju da je Vučić fokus političke moći i da se za sve pita”, objašnjava Bursać za Novu.

Dejan Bursać Foto: Ivan Dinić/Nova

Sagovornik Nove poručuje da je stoga Vučićeva poruka jasna – ako Vlada padne, pada i on, pa samim tim ni njegovi birači više nemaju sigurnost.

“Vučić im poručuje da je sa njima proveren put stabilnosti, da će biti napretka i razvoja, a da bez njega neće biti takvog puta. Zato im je rekao da moraju da glasaju za SNS. Naravno, Vučićevu poruku može da iskoristi i opozicija i da podstakne birače da razmišljaju po principu ako pada Vlada, pada i Vučić, ali mislim da je mnogo veći mobilizacioni potencijal za birače SNS, nego opoziciju“, zaključuje Bursać.

PROČITAJTE JOŠ...

I za Dragana Popovića iz Centra za praktične politika poruka predsednika je najviše usmerena ka biračima SNS.

„To je učvršćivanje njegovog biračkog tela, da slučajno neko ne promeni stranu i glasa za opoziciju. Ulog je mnogo veći od samog SNS, Vučić je daleko popularniji od stranke i zato vodi ličnu kampanju. On je zapretio svojim biračima da slučajno ne promene strane. Sa druge strane, njegova poruka verovatno može da mobiliše i jedan deo birača da izađu na izbore“, ističe Popović za Novu.

Popović tvrdi da su i ovakve poruke još jedan očajnički potez vlasti da zaustavi dalji pad popularnosti.

Foto: Nova

„Vučić ceo teret sve stavlja na sebe, a parlamentarne izbore pretvorio je u predsedničke. Oduvek je imao veću popularnost od SNS, pa sada želi da prebaci svoje pristalice da isto tako podrže SNS“, nema dilemu Popović.

Građani po prvi put više negativno nego pozitivno ocenjuju Vučića, SNS u ozbiljnom padu

Najnovije istraživanje CRTA utvrdilo je da popularnost predsednika Srbije opada, te da mu je po prvi put više građana dalo negativnu nego pozitivnu ocenu.

I iz ove organizacije su poručili da istraživanja pokazuju da da se građani dovode u zabludu tako što se Vučić, prilikom gostovanja na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, najavljuje kao predsednik Republike, a autoritet svoje funkcije koristi za predizbornu kampanju Srpske napredne stranke.

Ujedno, sve relevantna istrživanja u poslednjih godinu dana potvrđuju da je pad popularnosti SNS evidentan i da je popularnost Vučića daleko veća nego stranke čiji je bio predsednik do letos.

Da je Vučić najveći adut SNS potvrđuje i politikolog Aleksandar Ivković, koji nema dilemu da je njegovo obraćanje u Smederevu služilo da se zastraše njegovi birači.

Foto: Nova.rs/video

„Da li bi Vučić zaista podneo ostavku kada bi došlo do formiranja vlade u kojoj ne bi bio SNS posle izbora – ja sam gotovo siguran da ne bi. On bi, kao i Milo Đukanović, zadržao predsedničku funkciju do isteka mandata jer mu to višestruko koristi. Sa nje može da nastavi da vodi kampanju u korist SNS-a pripremajući ih za neke buduće izbore, a takođe može, iz pozicije institucionalne moći, da pregovara neku formu hipotetičke tranzicije vlasti, ukoliko bi do takvog scenarija došlo“, objašnjava Ivković za Novu.

Ivković podvlači da Vučić namerno predstavlja eventualnu pobedu opozicije kao katastrofalni scenario, iako je to sasvim isprobana praksa u mnogim državama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare