Andrej Vučić Foto:E-Stock/Miloš Rafailović

Profesorka prava u penziji Vesna Rakić Vodinelić izjavila je da je Andrej Vučić, brat predsednika Srbije Aleksandra Vučića, osoba iznad zakona koja može da vređa sud i stranke u postupku bez ikakve kazne.

Rakić Vodinelić je agenciji Beta rekla da je sudija u praničnom postupku koji se vodi protiv advokata Boža Prelevića po tužbi Andreja Vučića, trebalo da opomene i kazni brata predsednika Republike kada je u sudnici Trećeg osnovnog suda vređao sud i tuženu stranku.

Vesna Rakić Vodinelić Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Zakon o parničnom postupku u takvim slučajevima nalaže sudu da prvo opomene stranku ako vređa sud i protivnu stranu, a ako to ne pomogne da na licu mesta izrekne novčanu kaznu koja može da iznosi do 150.000 dinara. Ako stranka i pored kazne nastavi da vređa sud i protivnu stranu, onda se može udaljiti s ročišta bez odlaganja ročišta“, objasnila je ona.

Dodala je da u ovom slučaju sudija nije primenila pravila zakona, osim što je jednom opomenula Vučića.

„Ponašanje Andreja Vučića u sudnici je poruka osobe koja misli da je iznad zakona i koja očigledno jeste iznad zakona jer sudija nije primenio sve mogućnosti koje mu Zakon o parničnom postupku daje“, rekla je Rakić Vodinelić.

Tuženi advokat Božo Prelević rekao je medijima da je Andrej Vučić na ročištu vređao i njega i sud.

„Ceo postupak je počeo vređanjem suda i sudije, za koji je Andrej Vučić rekao da je ‘žuto pravosuđe koje štiti Đilasove nasilnike’, a nastavio se vređanjem medija i završio vređanjem mene. Zamislite samo tog sudiju i taj sud, koji treba da sudi u postupku, a prva rečenica koju Andrej Vučić izgovori je da se radi o ‘žutom pravosuđu koje štiti Đilasove nasilnike’. Da li sada ta sudija treba da donese odluku braneći se od napada rođenog brata predsednika Republike?“, rekao je Prelević.

Pročitajte još

Andrej Vučić, brat predsednika Srbije, tužio je u parničnom postupku advokata Prelevića zbog izjave koju je dao za portal Nova.rs, gde je analizirao povezanost obaveštajnih službi i politike s organizovanim kriminalom.

Prelević je rekao da sud nije prihvatio nijedan dokaz koji je njegova odbrana ponudila.

„U postupku je odlučeno da se ne izvede nijedan dokaz koji smo mi predložili, a doneli smo više od 100 strana tekstova, tražili smo da se saslušaju kao svedoci ljudi koji se pominju u tim tekstovima, da se ostvari uvid u predmet u Specijalnom sudu gde se sudi Veljku Belivuku i ostalima, ali ništa nije prihvaćeno. Ceo ovaj sudski postupak i ponašanje Andreja Vučića nije samo protiv mene, već je ovo pokušaj da se ukine svaka sloboda mišljenja i govora, da se ugasi svako svetlo“, ocenio je Prelević.

BONUS VIDEO Kostreš: Andrej Vučić i Zvonko Veselinović upravljaju životima Vojvođana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar