Foto: Milos Tesic/ATAImages

Premijerka Ana Brnabić optužila je danas opoziciju da "politizuje" dva nedavna masovna ubistva u Srbiji kako bi napala predsednika Aleksandra Vučića i vlast.

Ona je posle najave opozicije da će u ponedeljak održati protest zbog situacije u Srbiji, podsetila da je i u drugim zemljama bilo sličnih masovnih ubistava, ali da „niko nikada nije to iskoristio za politički obračun i napad na vlast“.

„To je nezamislivo. Skandalozno je i ljudski neshvatljivo da kažete da su za te zločine krivi Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka. Da li ste normalni, kako je on kriv? Požurili ste da politizujete i to ne doprinosi smanjivanju polarizacije u našoj zemlji“, navela je Brnabić za televiziju Hepi.

Upitala je da li je posle masovnih ubistava 2002. u Leskovcu i 2007. godine u Jabukovcu kod Negotina, tadašnja opozicija pozivala na proteste.

„Žao mi je što se nismo svi ujedinili oko ovoga. Moramo naći način da se kao društvo okupimo i iz ovoga izađemo. Sigurna sam da ćemo rešiti mnogo problema i izaći jači ali to u ovom trenutku izgleda baš jako teško jer smo izgubili decu i to u školi. To je na neki način prekretnica za svako društvo“, navela je Brnabić.

Ocenila je da su masovna ubistva u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u Mladenovcu i okolini, „posledica vremena u kome živimo“.

PROČITAJTE JOŠ

„U prvom redu društvenih mreža i atmosfere u kojoj se sloboda govora do te mere zloupotrebljava i široko posmatra da je promocija nasilja na društvenim mrežama postala norma i standard sa kojim naša deca moraju da žive“, navela je predsednica Vlade Srbije.

Komentarišući najavu uvođenja novih mera, ona je ocenila da je najvažnije „potpuno razoružavanje“ Srbije.

„Mislim da smo doneli jako dobre mere. Izuzetno dobra mera je i uvođenje 1.200 dodatnih policajaca samo u školama što će sigurno uticati i na značajno smanjenje vršnjačkog nasilja. Trenutno imamo 373 školska policajca na 648 školskih ustanova i sad zamislite da imate još 1.200 i da idete na više od 1.500 policajaca. To su ozbiljne mere“, kazala je premijerka.

Dodala je da „ljudski i kao roditelj“ razume zahteve za vraćanje smrtne kazne, ali i da postoje razlozi zbog kojih je takva kazna ukinuta u Srbiji.

„Mislim da ne treba da se vraća smrtna kazna ali mogu da razumem da ljudi sada to žele da vide“, kazala je Brnabić.

BONUS VIDEO Dva masovna ubistva u dva dana: Šta planira država?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare