Foto:Nova

Ambasadorka Nemačke u Srbiji, Anke Konrad, rekla je danas u Kragujevcu da evropski Sporazum o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije predviđa bolju perspektivu i Kosova i Srbije.

„Najvažnije je da će najveći profit od svega imati Srbija i Kosovo: za budućnost mladih, za bolje perspektive obeju zemalja koje se nalaze na putu u EU, a naravno Nemačka će taj put podržati na bilateralnom planu, kao država članica EU“, rekla je Konrad.

Kako je kazala, odnosi Nemačke i Srbije su veoma bliski, ali postoje pitanja o kojima se njihova mišljenja razlikuju i ocenila da je to „sasvim normalno kada je reč o prijateljima“.

„Tražimo i o tim pitanjima dijalog, umesto da se svađamo na otvorenoj sceni. Uvek je važno da se razgovara međusobno , a ne jedan o drugome“, rekla je Konrad.

Konrad je rekla da Nemačka i Srbija imaju blisku saradnju ne samo u privredi, već i u nauci i kulturi koju žele da prodube.

Ambasadorka je u gradskoj upravi Kragujevca razgovarala s gradnačelnikom Nikolom Dašićem i posetia Univerzitet.

Ona je izrazila uverenje da i u Kragujevcu postoji potencijal za produbljavanje saradnje u mnogim oblastima, i istakla nauku i razmenu studenata i učenika.

Ocenila je da je dobar okvir za to saradnja Kragujevca s nemačkim gradom Ingolštatom, koja traje 20 godina.

Gradonačelnik Nikola Dašić rekao je da je današnji sastanak sa ambasadorkom bio prvi na zvaničnom nivou i da se razgovaralo o mogućnostima saradnje i mnogim oblastima.

Istaa je da Kragujevac ima izuzetna iskustva s nemačkim investitorima Simensom i Vaker Nojzonom i ocenio da postoji uzajamno poštovanje, kompanije su zadovoljne, kao i grad Kragujevac i zaposleni.

***

BONUS VIDEO – Šta je Srbija prihvatila u Briselu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar