Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

"Režim Aleksandra Vučića iznova organizuje nove predstave kojima želi da pokaže da su spremni da promene politički ambijent u Srbiji i da normalizuju odnose, a suština je zapravo da izbegavaju da ispoštuju ključne zahteve opozicije i sve ono što su primedbe civilnog sektora", rekao je za Nova.rs potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

On je na taj način prokomentarisao jučerašnju izjavu premijerke Ane Brnabić, koja je navela da je u toku pripema prednacrta tri zakona kojima će biti ispunjen najveći broj preporuka Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u vezi sa izbornim uslovima, te da se one odnose na dopune Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona lokalnim izborima i Zakon o izboru predsednika Republike.

Pročitajte još...

Brnabić je tom prilikom, odgovarajući na pitanje našeg portala da li pomenute izmene podrazumevaju podizanje praga cenzusa sa tri na pet odsto, rekla da će se o tome tek razgovarati sa međunarodnim organizacijama i predstavnicima civilnog društva.

“Najava da će se menjati izborni zakoni je pokušaj manipulacije da, pre nego što otpočnu pregovori sa opozicijom, vlast po svom nahođenju i svojoj proceni izmeni ono što će ih najmanje koštati i što će im omogućiti da nastave da zloupotrebljavaju zakone ove zemlje i da nastave da kradu izbore kao što su radili i do sada”, navodi Aleksić.

Prema njegovim rečima, ideja vlasti je da izborne zakone izmeni pre nego što otpočnu razgovori sa opozicijom.

“Oni to rade kako bi posle rekli da ne mogu da menjaju zakone koje su već izmenili. Oni žele da preduhitre razgovore. Njihova namera je da simuliraju razgovore sa strankama koje navodno ne žele predstavnike Evropske unije, zato što su to partije koje suštinski nisu bojkotovale izbore i koje su, svesno ili nesvesno, saradnici režima”, ističe naš sagovornik.

Aleksić napominje da cenzus uopšte nije trebalo ni spuštati, te da je to vlast učinila u susret “lažnim” izborima.

“Cilj je bio da izvedu što više stranaka koje su spremne da glume opoziciju. Ne bi me iznenadilo da vrate cenzus na pet odsto, ali i nemam ništa protiv toga. Napominjem da promene izbornog zakona moraju da budu deo sveobuhvatnog dogovora između vlasti i opozicije”, zaključuje Aleksić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare