N1 Debata Foto:N1

Miroslav Aleksić, jedan od nosioca liste "Srbija protiv nasilja", ocenio je večeras da je francusko-nemački sporazum katastrofalno ispregovaran i da je "kruna potpuno sumanute politike aktuelne vlasti".

Aleksić je u izbornoj debati na N1 rekao da su Srbi na Kosovu ostavljeni na „milost i nemilost kosovskog premijera Aljbina Kurtija“. Dodao je i da su Srbi „potpuno razvlšćeni od 2012. godine“.

„Ne može se pitanje Kosova rešavati sa kriminalcima i ne može Milan Radoičić biti taj koji se bori za interese Srba na Kosovu“, rekao je on.

„Svi uslovi koje danas Vučić dobija su uslovi koji su usmereni prema njemu, jer je on sam ispregovarao van svojih ovlašćenja. Sve što je prihvatio, sam je prihvatio, to nije uradila skupština ili vlada. To nije preuzela država Srbija, već on sam“, dodao je on.

Miroslav Aleksić je naveo i da nije prihvatljivo sve što nije u skladu sa Ustavom Srbije i što podrazumeva članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Aleksić je rekao da Srbija treba da se približava Evropskoj uniji i da gradi kvalitetne odnose.

On je ocenio i da je oružani sukob u Banjskoj dramatično otežao poziciju Srbije.

„Naše institucije moraju da urade svoj posao“, poručio je on.

Jeremić: Francusko-nemački ultimatum najozbiljniji ultimatum od 1999. godine

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je da je francusko-nemački sporazum najozbiljniji ultimatum Srbiji još od 1999. godine.

„Sprovođenje je ne samo prihvatanje nezavisnosti Kosova, već i raspad države“, rekao je on i dodao da pomenuti sporazum treba odlučno i nedvosmisleno odbaciti.

„Francusko-nemački ultimatum je promenio sve i treba biti iskren, a to je da nije moguće više zamisliti članstvo Srbije u EU bez priznanja Kosova de facto ili de jure“, rekao je on.

„Naš stav je da to ne sme biti prihvatljivo za Srbiju“, dodao je on.

Jeremić je naveo da treba redefinisati naše odnose sa EU i ponuditi evropskim partnerima neku ekonomsku saradnju.

On je istakao da je stav Narodne stranke da Srbija ne treba nikom da uvodi sankcije u svetu i dodao da to treba da postane institucionalizovana politika naše zemlje.

„Srbija ne treba da uzima strane u sukobima velikih sila u 21. veku“, rekao je on i dodao da se Narodna stranka zalaže za vojnu i političku neutralnost.

Govoreći o Banjskoj, Jeremić je ocenio d aje to jedna tragedija gde su izgubljeni politički životi i da je ona oslabila međunarodnu poziciju Srbije.

„Treba utvrditi odgovornost u okviru institucija Srbije“, izjavio je Jeremić.

Jovanović: Rešenje za Kosovo je zamrznuti konflikt

Lider Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović istakao je da je za tu stranku neprihvatljiv francusko-nemački sporazum jer je protivustavan.

On je istakao da je rešenje za Kosovo „zamrznuti konflikt“.

„A to znači da nema sukoba i nema rata, ali nema ni konačnog političkog rešenja“, kazao je on.

Govoreći o Banjskoj, Jovanović je ocenio to kao „potpuni fijasko“, gde nije utvrđeno ni činjenično stanje.

„Naša pregovaračka pozicija je oslabljena“, naveo je on i dodao da je događaj u Banjskoj „dao polugu strancima i Zapadu da vrše pritisak na Srbiju“.

Jovanović je naveo i kako se „EU neće širiti u dogledno vreme jer ima svojih unutrašnjih problema“.

„Dakle, članstvo nije na vidiku, može se sarađivati i bez članstva. Mi smo svakako za saradnju, dve trećine naše robne razmene je sa EU. Hajde da pričamo o tome“, rekao je on i dodao da je njegova stranka protiv uvođenja sankcija Rusiji.

Obradović: Vlast beži od fijaska svoje kosovske politike

Boško Obradović iz Dveri kazao je kako će ukoliko oni formiraju novu vladu odmah odbiti francusko-nemački sporazum u celosti.

„Vlast beži od fijaska svoje kosovske politike“, ocenio je on i dodao da je SNS omogućio „okupaciju severa Kosova“.

Obradović je ocenio da EU „stoji iza Aleksandra Vučića“.

„Ona ga podržava svih 11 godina vlasti. Unija žmuri na urušavanje institucija i stanje demokratije… Ona je njemu glavni sponzor i pokrovitelj i dozvoljava mu da ovde radi sve šta hoće“, dodao je on.

Govoreći o Banjskoj, Obradović je naveo da „ne dolazi u obzir da se isporuče državljani Srbije nekoj državi, a kamoli Kosovu“.

On je naveo i da je njegova partija protiv uvođenja sankcija Rusiji.

„Apsolutno ne bilo kakvim sankcijama. Sa druge strane ne članstvu sa NATO-om“, kazao je Obradović.

***

BONUS VIDEO – Kako se na izbore u Srbiji gleda u komšiluku?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar