Miroslav Aleksić Foto: Narodna stranka

Šef poslaničke grupe Narodne stranke u Skuštini Srbije Miroslav Aleksić pozvao je danas Evropsku uniju da bude jednako glasna i po pitanjima značajnim za život građana Srbije, poput borbe protiv kriminala i korupcije i za slobodu medija, kao što je glasna kada ukazuje na potrebu njenog usaglašavanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

„To (što nije jednako glasna) sigurno je jedan od razloga zbog kojih opada poverenje građana Srbije u EU“, rekao je Aleksić na sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije, održanom u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Aleksić je istakao da Srbija ne napreduje na evropskom putu i da su od 2014. godine do danas privremeno zatvorena samo dva poglavlja.

„U Srbiji su danas ugrožene osnovne vrednosti EU kao što su demokratija, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava, kao i nezavisan i delotvoran pravosudni sistem i efikasna borba protiv kriminala i korupcije, što su preduslovi za uspostavljanje demokratskog poretka“, rekao je Aleksić.

Kako se navodi u saopštenju NS, on je ukazao da je posebno zabrinjavajuće to što postoje jasni znaci umešanosti vrha državne vlasti u organizovani kriminal i što postupci koji se pred sudovima vode protiv optuženih za najteža krivična dela traju veoma dugo i izloženi su opstrukciji državne vlasti.

„Ova tema (plantaže marihuane Jovanjica)i druge teme vezane za korupciju i kriminal, kao što su trgovina oružjem koje proizvodi državna fabrika ‘Krušik’, javna preduzeća Telekom i Eleketroprivreda Srbije, privatizacija PKB, kriminalna grupa Veljka Belivuka – to su stvari do kojih je javnost došla zahvaljujući malobrojnim slobodnim medijima koji mogu da prenesu poruku građanima“, naveo je Aleksić.

Istakao je da su mediji koji pripadaju grupaciji „Junajted medija“ (United media) ovih dana na udaru režima jer se „nelojalna konkurencija“, državno preduzeće Telekom, bori protiv njih kako bi se „nastavila manipulacija i oblikovanje javnog mnjenja u Srbiji, bez smetnji bilo koje nezavisne televizije i medija“.

BONUS VIDEO: Evropski parlament izglasao da se preispita novčana pomoć EU Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar