Foto: European Western Balkans

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije održao je 14. sastanak po redu u Strazburu i tom prilikom usvojio Deklaraciju o dosadašnjem napretku Srbije u procesu pridruživanja EU, kao i dalje preporuke. U ovoj deklaraciji izražava se zabrinutost zbog vrlo niske podrške srpske javnosti po pitanju članstva u EU, pohvaljuje se unapređenje izbornih uslova tokom Međustranačkog dijaloga uz posredstvo EP, zatim se po ko zna koji put Srbija upozorava na značaj slobode medija i a onda sledi i nekoliko "packi". Konstatovano je da se Srbija nije uskladila ni sa jednom restriktivnom merom EU protiv Rusije, a od naše zemlje se, između ostalog, traži i da preduzme dalje korake radi unapređenja kvaliteta vazduha, zaštite vode i biodiverziteta.

Sednicom koj ase održava danas i sutra kopredsedavaju Alesandra Moreti ispred Evropskog parlamenta i Marinika Tepić ispred Narodne skupštine Republike Srbije.

Na prvoj radnoj sesiji u okviru POSP-a govore i nova ministarka za evropske integracije u ime Vlade Repulibke Srbije Tanja Miščević, Mihael Miler, šef odeljenja za Crnu Goru i Srbiju u DG NEAR-u i Elsa Fenet, šefica Sektora “Jugoistočna Evropa i Zapadni Balkan” u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS).

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje doneo je Deklaraciji u kojoj navodi sledeće:

1. Pozdravlja dosadašnji napredak Srbije u pregovorima o pristupanju; apeluje na Evropski parlament i Evropsku komisiju da ostanu glasni zagovornici i održe zamah procesa proširenja, kao jednog od ključnih prioriteta; izražava podršku putu evropskih integracija Srbije i podseća da su za verodostojnu perspektivu proširenja potrebni politička volja celokupne Vlade, održivi napori i nepovratne reforme u svim oblastima, posebno u oblasti vladavine prava, koja je i dalje centralna oblast u procesima proširenja i stabilizacije i pridruživanja i koja je takođe ključna za povoljno okruženje za poslovanje i investicije; naglašava da će napredak u oblasti reformi vladavine prava i Dijaloga između Beograda i Prištine odrediti tempo pristupanja; pozdravlja to što je članstvo u EU i dalje strateški cilj Srbije.

Foto: European Western Balkans

2. Izražava zabrinutost zbog relativno niskog nivoa podrške javnosti Srbije članstvu u EU; ponavlja da je EU ubedljivo najbliži partner ovom regionu, njegov glavni investitor i vodeći donator; podseća da obim i opseg te podrške, koja je bez premca, mora biti u potpunosti prepoznat i da ga partneri moraju prenostiti u svojim javnim debatama i komunikaciji; poziva Srbiju i države članice EU da vode aktivniju i delotvorniju politiku komunikacije o koristima proširenja EU, usmerenu i prema građanima Srbije i Evropske unije, u svim društvenim grupama; u tom smislu, podvlači odgovornost srpskih vlasti i institucija EU u promovisanju evropskih vrednosti i podizanju svesti građana o konkretnim rezultatima koji su ostvareni, podršci koja je data preko fondova EU i o vidljivim i opipljivim benefitima procesa evropskih integracija.

Pročitajte još...

3. Pozdravlja usvajanje mera usmerenih na unapređenje izbornih uslova i medijskog okruženja pred izbore u aprilu 2022. godine kao rezultat Međustranačkog dijaloga uz posredstvo Evropskog parlamenta; konstatuje zaključke iz završnog izveštaja međunarodne misije za posmatranje izbora Кancelarije za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS/ODIHR); poziva na puno sprovođenje svih preporuka ODIHR-a mnogo pre narednih izbora;
naglašava važnost doslednog i sadržajnog učešća organizacija civilnog društva koje imaju ekspertizu u procesu praćenja rada izbornih organa.

4. Ističe važnost iskrene debate među strankama i političkog dijaloga u novokonstituisanom parlamentu kao suštinski element demokratije i ključni faktor za ostvarivanje širokog političkog konsenzusa u vezi sa reformama koje se tiču pristupanja EU; pozdravlja konstruktivnu ulogu prethodnog saziva u drugoj fazi Međustranačkog dijaloga koji je organizovala Narodna skupština i u kojem je posredovao Evropski parlament; podstiče novokonstituisani parlament i političke snage da nastave da se angažuju u
budućim inicijativama za dijalog uz posredstvo EP koje bi mogle podržati rad parlamenta; pozdravlja usvajanje Кodeksa ponašanja u skladu sa preporukama GREКO i poziva na njegovu delotvornu primenu; naglašava važnost daljeg jačanja zakonodavne i nadzorne uloge parlamenta, uključujući i ulogu opozicije; podvlači da je važno obezbediti i osigurati način ponašanja i razgovora uz puno poštovanje sagovornika, a u kontekstu parlamentarnih rasprava.

Foto: European Western Balkans

5. Pozdravlja promene Ustava nakon referenduma u ​​januaru 2022. godine, koje imaju za cilj jačanje nezavisnosti pravosudnog sistema i unapređenje transparentnosti i delotvornosti institucija vladavine prava u Srbiji; podseća da ove reforme igraju ključnu ulogu u unapređenju procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji; naglašava da bi trebalo nastaviti reformski proces čiji je cilj jačanje nezavisnosti pravosuđa, posebno kroz zakonodavne izmene kako bi se omogućilo delotvorno i pravovremeno sprovođenje ovih ustavnih amandmana, u skladu s najboljim evropskim praksama, u potpunosti primenjujući preporuke Venecijanske komisije, na transparentan i inkluzivan način; u vezi sa tim, pozdravlja proaktivan pristup Srbije u pogledu održavanja redovnih konsultacija sa Venecijasnkom komisijom, kao i nedavno dobijena mišljenja Venecijanske komisije na radne tekstove Zakona o uređenju sudova, Zakona o sudijama i Zakona o visokom savetu sudstva; ponavlja važnost toga da sve preporuke Venecijanske komisije budu sprovedene.

6. Ponavlja ključni značaj slobode medija i poziva na ostvarivanje napretka u ovoj oblasti; naglašava potrebu za delotvornim sprovođenjem medijske strategije, kao prioritetnog pitanja; podstiče Srbiju da nastavi sa sprovođenjem medijske strategije i pratećeg akcionog plana; ističe važnost sprečavanja svih mogućih pretnji, zastrašivanja, uznemiravanja, govora mržnje i fizičkog nasilja usmerenih protiv novinara; ističe važnost borbe protiv dezinformisanja i manipulisanja informacijama.

7. Poziva na delotvorno sprovođenje strategije za borbu protiv diskriminacije i novog zakona o rodnoj ravnopravnosti i izmene i dopune zakona o zabrani diskriminacije; ističe potrebu za daljim naporima usmerenim na podsticanje rodne ravnopravnosti i prava žena i devojaka u svim oblastima; pozdravlja to što se šetnja tokom Europrajd odigrala bez većih incidenata; pozdravlja podršku koju je Vlada dala organizatorima za održavanje prvog Europrajda u Jugoistočnoj Evropi; žali, međutim, zbog događaja u vezi sa organizacijom Europrajda i neizvesnosti u vezi održavanja šetnje; poziva na poštovanje osnovnog prava na slobodu okupljanja i osuđuje nasilje manjih grupa ekstremista i huligana tokom mirnih protesta; konstatuje sa zabrinutošću da su istraga, gonjenje i kazne za govor mržnje, pretnje i napade na pripadnike LGBTIК zajednice često neadekvatne; pozdravlja značajnu zastupljenost nacionalnih manjina u parlamentu; pozdravlja to što su neki članovi Vlade iz redova nacionalnih manjina kao i veliki broj žena među članovima Vlade; poziva organe Srbije da nastave aktivnosti kako bi obezbedili nediskriminatorno postupanje prema etničkim, verskim i seksualnim manjinama i ostalim osetljivim grupama.

8. Poziva na potpuno usklađivanja sa viznom politikom EU i spiskom trećih zemalja kojima je potrebna viza za ulazak u EU, posebno kada se radi o onim trećim zemljama koje predstavljaju izvor iregularnih migracija ili bezbednosnih rizika za EU. S tim u vezi, pozdravlja korake koje je Srbija već preduzela.

9. Podseća da je snažno i nezavisno civilno društvo suštinska komponenta svake demokratije; poziva vlasti u Srbiji da snažno nastave da na adekvatan i suštinski način uključuju civilno društvo u kreiranje politika i donošenje odluka; konstatuje uključenost nekoliko organizacija civilnog društva (OCD) u prvu fazu Međustranačkog dijaloga uz posredovanje EP i pozdravlja njihov doprinos; konstatuje saradnju između relevantnih parlamentarnih odbora i OCD; ističe važnost negovanja podsticajne klime za sve OCD.

10. Pozitivno konstatuje podršku Srbije nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u vreme ruskog rata agresije protiv Ukrajine, uključujući odbijanje da prizna rezultate ilegalnih „referenduma“ o pripajanju Rusiji, održanih u delovima četiri privremeno okupirana regiona Ukrajine; izjavljuje da ovi ilegalni takozvani referendumi i naknadni pokušaji ilegalne aneksije tih regiona nisu validni prema međunarodnom pravu i ne predstavljaju osnovu za bilo kakvo menjanje statusa tih regiona Ukrajine; konstatuje da se Srbija nije uskladila ni sa jednom restriktivnom merom EU protiv Rusije u ovom trenutku; podseća da se u periodu do pristupanja od Srbije traži da progresivno usklađuje svoje politike sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU (ZSBP), u skladu sa zahtevima koji proističu iz njenog statusa kandidata za članstvo u EU, njenog Pregovaračkog okvira i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju; pohvaljuje aktivno učešće Srbije u misijama i operacijama u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike (ZBOP).

11. Pozdravlja posredovanje EU u dijalogu između Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou kako bi se postigla sveobuhvatna normalizacija odnosa između strana u pregovorima; ponavlja da se sva otvorena pitanja moraju rešavati putem dijaloga uz posredovanje EU; osuđuje sve jednostrane i nekoordinisane aktivnosti koje dovode u opasnost stabilnost i ugrožavaju ovaj proces; ponavlja potrebu za punom implementacijom svih sporazuma postignutih u okviru dijaloga između Beograda i Prištine uz posredovanje EU bez daljeg odlaganja; pozdravlja sporazum o ukidanju ulaznih i izlaznih dokumenata; žali zbog činjenice da do danas nije postignuto rešenje u vezi sa pitanjem registarskih tablica za vozila i implementacijom Mape puta u oblasti energetike; konstatuje da ostvarivanje sveobuhvatne normalizacije odnosa ostaje presudno za stabilnost i prosperitet celog regiona i za određivanje brzine pregovora o pristupanju Srbije.

12. Pozdravlja otvaranje pregovora u okviru klastera 4 – Zelena agenda i održiva povezanost u pregovorima sa Srbijom o pristupanju EU; konstatuje ograničeni napredak ostvaren prošle godine u daljem usaglašavanju sa pravnim tekovinama Evropske unije u oblasti životne sredine i klimatskih promena; podseća na potrebu da postoji snažna politička volja i dodatni resursi u oblasti zaštite životne sredine i klimatske zaštite; podstiče Srbiju da preduzme dalje korake radi unapređenja kvaliteta vazduha, zaštite vode i biodiverziteta kao i upravljanja regionalnim otpadom; podstiče Srbiju da poštuje zakone Energetske zajednice i obaveze Srbije prema Zelenoj agendi u vezi sa ostvarivanjem cilja EU o klimatskoj neutralnosti i da završi i sprovede ambiciozan Nacionalni energetski i klimatski plan (NEКP); pozdravlja najavljenu nameru Srbije da diverzifikuje svoje snabdevanje energijom i sveukupnu mešavinu energetskih izvora, uključujući gasne i strujne interkonektore, toplane na biomasu i termalnu energiju, kao i da poveća ulaganja i modernizuje energetsku infrastrukturu u cilju sprovođenja neophodne tranzicije sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije; konstatuje podršku EU u tom pogledu i poziva na brzo preduzimanje narednih koraka.

13. Pozdravlja napredak Srbije u razvijanju funkcionalne tržišne ekonomije, njen ekonomski oporavak od relativno blagog smanjenja zbog kovida 19, što je zajedno sa smanjenjem mera fiskalne podrške pomoglo da se značajno poboljša budžetski bilans tokom 2021. godine; pozdravlja to što su tokom 2021. godine plate i penzije nastavile da rastu i što je došlo do porasta stranih investicija na nivoe koji su veći od onih pre pandemije; konstatuje da je srpska privreda trenutno pod pritiskom uglavnom zbog spoljnih faktora koji su istakli nerešene strukturne izazove; konstatuje da bi rad na rešavanju strukturnih izazova, posebno u pogledu preduzeća u državnom vlasništvu, trebalo nastaviti uz povećanu odlučnost; pozdravlja ocenu EК da je Srbija tehnički spremna za otvaranje Кlastera 3 – konkurentnost i inkluzivni rast.

14. Pozdravlja odluku Evropskog saveta da dodeli status kandidata za članstvo u EU Ukrajini i Republici Moldaviji i da otvori pregovore o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom; pozdravlja preporuku EК Savetu da se Bosni i Hercegovini dodeli status kandidata; pozdravlja poziv EU za ubrzanje procesa pristupanja izražen u Zaključcima Evropskog saveta od 23. i 24. juna 2022. godine; podržava Evropsku političku zajednicu kao inicijativu za unapređenje veće političke, bezbednosne i energetske integracije na evropskom kontinentu i u najbližem susedstvu, ali koja ne može biti zamena za članstvo u EU; izražava podršku inicijativama širom regiona koje imaju za cilj produbljivanje saradnje između EU i Zapadnog Balkana, a posebno negovanje inkluzivne regionalne saradnje, stabilnosti i prosperiteta evropskog kontinenta; pozdravlja sporazume, koji su nedavno zaključeni kao deo Berlinskog procesa, o slobodi kretanja uz lične karte, o priznavanju fakultetskih diploma i o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, stomatologe i arhitekte, kojima se unapređuje rad na ostvarivanju Zajedničkog regionalnog tržišta Zapadnog Balkana; poziva da potpisnici brzo sprovedu te sporazume; prepoznaje inicijativu „Otvoreni Balkan“ kao koristan korak ka razvoju zajedničkog regionalnog tržišta, dokle god ona ostane u skladu sa okvirom Zajedničkog regionalnog tržišta, poštuje standarde EU i bude potpuno otvorena i inkluzivna.

BONUS VIDEO: Da li je predlog Kosovo u UN, a Srbija u EU prihvatljiv građanima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar